Burgemeester van Breda Paul Depla: “Tot vorige week had ik niet het idee dat er zo’n storm op ons af zou komen”

Het omstreden 538-proefevenement aanstaande zaterdag gaat toch niet door. De gemeente Breda geeft geen vergunning af voor het Fieldlab-evenement. Bij Op1 vertelt burgemeester van Breda Paul Depla waarom ze tot dit besluit zijn gekomen. Ernst Kuipers bespreekt de situatie in de ziekenhuizen en gaat hij in op de eventuele versoepelingen.

Negatief advies
538-Oranjedag in Breda gaat niet door. Nadat er al een hoop gedoe rondom het evenement was ontstaan, besloot de gemeente Breda geen vergunnen af te geven. Dat besluit werd volgens burgemeester Paul Depla genomen nadat de gemeente een negatief advies kreeg. “We kregen negatief advies van de politie en van de GGD. Dat was eigenlijk de eerste keer dat ik zo’n duidelijk advies kreeg, dan kan je het als burgemeester niet door laten gaan.”

10.000 mensen
Op 24 maart werd Depla gevraagd of er interesse was om een Fieldlab-experiment te organiseren, maar destijds was nog niet duidelijk om hoeveel mensen dit ging. “Rond 29 maart kregen we in een appgroep van Het Veiligheidsberaad een lijst waarop stond dat Breda 10.000 mensen zou mogen ontvangen.” In eerste instantie was dat voor Depla geen reden om het evenement niet te organiseren, zelfs niet toen er onrust ontstond. “Ik heb gezegd dat alleen een petitie geen reden is om tegen een kabinet en een organisator te zeggen dat ze geen vergunning krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geen vergunning 
Uiteindelijk is toch besloten om geen vergunning te verlenen. “Je hebt meer argumenten nodig en die voelde je op een gegeven moment wel aankomen. Maar laat ik voorop stellen dat tot vorige week iedereen laaiend enthousiast was over Fieldlab-evenementen, daarom had ik niet het idee dat er zo’n enorme storm op ons af zou komen.”

Sentiment
Uiteindelijk was een brief vanuit het Amphia Ziekenhuis de druppel die de emmer deed overlopen, maar ook de horeca in de stad was bijvoorbeeld tegen het evenement. Heeft de burgemeester het sentiment in de stad wel goed genoeg aangevoeld? Paul Depla: “Terugkijkend is het antwoord daarop nee. Je zit in een situatie waarin iedereen enthousiast is over de Fieldlab-evenementen en waarin men zegt dat ze als stad en samenleving willen leren. Als je dat wil zijn deze evenementen nodig, want je kan niet op papier leren hoe dit op een veilige manier kan. Ik had daarom het idee dat dit op een positieve manier zou landen en dat is helaas niet gebeurd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Je moet het nu doen
Het evenement landde in Breda dus niet positief, maar volgens Ernst Kuipers is dat geen reden om geen Fieldlabs meer te gaan organiseren. “Ik denk echt dat het verstandig is om deze evenementen te blijven organiseren. Je moet dat ook nu doen, want als je het doet als het aantal besmettelijke personen erg laag is kan je wel zo’n evenement doen, maar dan is de kans dat je er ook maar iets van leert erg klein natuurlijk.”

Zinvol
Het argument dat de samenleving straks weer open gaat en de Fieldlabs dus niet zinvol zijn, gaat volgens Kuipers ook niet op. “We zitten nu in een situatie, waarbij ongeveer 1 op de 100 mensen besmettelijk is. We gaan straks waarschijnlijk weer iets naar beneden, maar Covid is niet weg. Je moet het nu leren om straks in het najaar ook weer te kijken wat we gaan doen. Niet iedereen laat zich vaccineren, niet iedereen heeft een even goede response op het vaccin, misschien komen er ook weer nieuwe mutaties, dus je moet het nu doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Versoepelingen
Tot slot gaat het aan tafel over de aangekondigde versoepelingen. Is dat wel verstandig? Ernst Kuipers: “We zitten nu in een lichte daling van het aantal besmettingen. Als je nu gaat versoepelen en dat doet iets met het aantal besmettingen, zie je dat pas over drie weken terug in de ziekenhuizen. Dan ben je inmiddels zoveel verder met bijvoorbeeld het vaccineren, dat je in ieder geval kan zeggen dat dit een beter moment is dan twee weken geleden.”

Kijk hier het hele gesprek met Paul Depla en Ernst Kuipers terug.

Vergelijkbare artikelen