Jeroen Smit: “ABN AMRO was al meerdere keren met hun neus op de feiten gedrukt”

Het OM haalt genadeloos hard uit naar ABN AMRO: de bank heeft er een puinhoop gemaakt en is ernstig tekortgeschoten in het voorkomen van witwassen. Ook oud-topmannen Chris Vogelzang, Gerrit Zalm en Joop Wijn blijven niet buiten schot en worden verdachten gemaakt in het witwasonderzoek. Onderzoeksjournalist Jeroen Smit en economisch verslaggever Eva Wiessing spraken met alle betrokkenen en praten ons bij in Op1.

ABN AMRO zou over een langere periode geen of te laat melding hebben gemaakt van ongebruikelijke, verdachte transacties. Ze zijn tot een schikking gekomen tot een boete van 400 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. Dit is twee jaar na eenzelfde soort schikking tussen ING en het OM. Hoe heeft dit zo mis kunnen gaan? Jeroen Smit legt uit dat banken sinds een wet in 2008 de rol van poortwachter hebben gekregen. “Het werd toen de taak van de bank om transacties te controleren en aan de bel te trekken als er iets mis gaat.” Ze moeten volgens Smit erg wennen aan die rol: “Banken zijn gewend om geld te verdienen.”

Er is volgens Eva Wiessing sprake van schuldwitwassen. “De bank heeft niet zelf witgewassen, maar we hebben het laten gebeuren.” De bank had volgens Wiessing moeten kunnen weten dat dit gebeurde. “Er waren zoveel signalen, ook bij het bestuur, dat ze hadden moeten ingrijpen.’’ De Nederlandse Bank heeft volgens Smit al in 2013 een eerste aanwezig gegeven dat er dingen misgingen. ABN AMRO was hier toen al te weinig van op de hoogte. “De bank is dus al sinds 2013 verschillende keren met hun neus op de feiten gedrukt dat het niet goed ging.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jeroen Smit en Eva Wiessing terug.

Vergelijkbare artikelen