Ank Bijleveld over Afghanistan: ”We hebben in de afgelopen twintig jaar daar veiligheid gebracht”

Alle NAVO-troepen in Afghanistan moeten voor 11 september het land verlaten. Precies twintig jaar na de aanslagen op de Twin Towers beëindigen de VS, de NAVO en dus ook Nederland de militaire missie in Afghanistan. Donderdagavond bij Op1 bespreken demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld en directeur politieke zaken bij strategisch kennisinstituut HCSS Han ten Broeke wat Nederland tijdens twintig jaar oorlog in Afghanistan heeft kunnen bereiken.

Volgens demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld was het geen makkelijk besluit om Afghanistan te verlaten. ”We hebben in de afgelopen twintig jaar daar veiligheid gebracht. Door de vorige Amerikaanse regering was met de taliban een afspraak gemaakt om daar 1 mei te vertrekken. Daar hebben we met elkaar over gesproken. We kunnen ook niet oneindig daar blijven.”

”Als de Amerikanen daar weg gaan, dan is het voor andere troepen heel erg lastig om daar te blijven. Dan hebben we niet voldoende middelen om de veiligheid te waarborgen”, aldus Bijleveld. De minister was liever langer in het gebied gebleven, maar met het vertrek van Amerika, is dat niet mogelijk.

Het zegt volgens Han ten Broeke veel over de Europese ambities om de eigen veiligheid te creëren. ”Dat kunnen we niet zonder de Amerikanen. Toen wij als Nederland twintig jaar geleden aan deze missie begonnen, hebben wij lang gesproken over een opbouwmissie, terwijl het gewoon een vechtmissie was. Twintig jaar later wordt je afgerekend op de verwachtingspatronen die we destijds zelf hadden. Eigenlijk is dat oneerlijk naar die militairen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ank Bijleveld en Han ten Broeke terug.

Vergelijkbare artikelen