Sofia en Najoua Sabbar worden misschien uitgezet: “Ik ben gewoon Nederlands”

Sofia was vier jaar en haar zusje Najoua was nog een baby toen hun moeder Marokko ontvluchtte. Ze wonen al achttien jaar in Nederland, maar hebben hier als ongedocumenteerden veel moeten doorstaan. Nu ze zichzelf volkomen Amsterdams voelen, dreigen ze te worden uitgezet naar Marokko. Een land dat voor hen volstrekt vreemd is. Woensdagavond doen de zusjes hun verhaal bij Op1.

Sofia en Najoua woonden bijna tien jaar in een kelderbox en verhuisden maar liefst 25 keer. “En dat was niet met een verhuiswagen die mee kwam naar je nieuwe adres, maar dat was snel je koffers pakken en meenemen wat kan.” Ze gingen ’s ochtends vroeg de deur uit en kwamen laat in de avond terug, om ervoor te zorgen dat mensen niet door hadden dat ze in de kelderbox langs de snelweg wonen. De zussen hadden altijd wel door dat er iets niet klopte, maar begrepen op jonge leeftijd nog niet wat dit betekende. Pas op de middelbare leeftijd kwam het besef dat ze illegaal in Nederland verbleven, toen de zussen niet mee mochten met een studiereis. “Na een paar keer Googelen bedenk je wel, dit betekent het om illegaal te zijn in Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verblijfsvergunning
De zusjes vroegen in 2019 een verblijfsvergunning aan maar deze werd twee keer afgewezen.  Sofia en Najoua gingen in beroep en deze werd op alle argumenten gegrond verklaard. De rechter besloot dat er opnieuw en beter naar het dossier gekeken moest worden. Hier ging het IND tegen in hoger beroep. Door dit hoger beroep voelen Sofia en Najoua zich een beetje gepest. “Ze komen met dezelfde argumenten en ook nog steeds niet onderbouwd.” Najoua kan zich geen toekomst in Marokko voorstellen. Ze verliet het land toen ze zes maanden was. “Ik ben echt opgegroeid in Nederland. Ik heb echt mijn vormende jaren hier gewoond. Voor zover ik weet ben ik gewoon Nederlands.”

Toekomst in Nederland
Wat zouden de meiden doen als ze in Nederland mogen blijven? “Ik heb al vanaf jongs af aan een liefde voor de ontwikkeling van kinderen en wil graag pedagogiek studeren aan de Hogeschool van Amsterdam.” Najoua wil al sinds groep acht advocaat worden. Ze doet nu al vrijwilligerswerk en ondersteund ongedocumenteerde vrouwen en kinderen tijdens hun procedure. Er is ook een petitie gestart om de twee zussen in Nederland te houden, deze kunt u hier tekenen.

Kijk hier het hele gesprek met Sofia en Najoua terug.

Vergelijkbare artikelen