Hanny Heuvelink pleit voor een humaner bijstandsbeleid: “Een kopje koffie zou fijn zijn”

Hoe is het om te leven op bijstandsniveau? Wethouder van Tilburg Esmah Lahlah probeerde het voor een maand en het viel haar behoorlijk tegen. En dat terwijl ze wist dat ze er na een maand weer vanaf zou zijn. Voor veel mensen in de bijstand, waaronder Hanny Heuvelink, is dat anders. Ze leven van het absolute minimum en hebben weinig uitzicht op verbetering. Bij Op1 vertellen Esmah en Hanny hoe er iets aan deze situatie kan veranderen.

Lahlah moest een maand leven van 250 euro per week. Wat was volgens haar het moeilijkste? “Vooral het continu bezig zijn met keuzes maken die je eigenlijk niet hebt.” Ze at meerdere keren paprikachips als maaltijd om andere kosten in te halen. Gezond eten zoals groente en fruit was soms namelijk veel te duur. Gaandeweg de maand werd het volgens Lahlah steeds moeilijker om het in te halen. “Er gebeuren gewoon allemaal dingen die je niet verwacht. Een rekening die je niet verwacht, m’n koffiezetapparaat ging kapot.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wantrouwen
Hanny leeft al jaren in de bijstand en loopt vaak tegen dingen aan, vooral in de regelgeving krijgt ze veel te maken met vernederend wantrouwen. Ze noemt als voorbeeld een situatie waarin zij extra bijstand aanvroeg voor een nieuwe stofzuiger, omdat die van haar kapot was. De regelgeving stelt dat er dan twee mensen langs moeten komen om te checken of dat daadwerkelijk zo is. Toen dit op korte termijn niet zou lukken, moest Hanny zelf langskomen en werd in de aanwezigheid van een publiek geconstateerd dat de stofzuiger echt kapot was.

Lahlah beaamt situaties zoals deze: “De participatiewet is erg controlerend, gaat uit van een negatief mensbeeld en is wantrouwend.” Ze is zelf erg geschrokken, dit terwijl ze zelf wetgever is. Ze wil hier in Tilburg verandering in gaan brengen en pleit voor een humaner beleid. Hanny: “De rode loper hoeven ze niet uit te leggen, maar een kopje koffie zou fijn zijn.”

Kijk hier het hele gesprek met  Esmah Lahlah en Hanny Heuvelink terug.

Vergelijkbare artikelen