Ab Osterhaus: “Dit zijn geen experimenten meer, dit zijn mensen die bij elkaar komen en met versoepelingen bezig zijn”

Verschillende cafés in Utrecht zijn de komende dagen geopend voor een select publiek. Drieduizend mensen wisten een reservering te boeken. Ook zit er op dit moment een groep Nederlanders op Rhodos voor een testvakantie. De komende weken worden er meer experimenten uitgevoerd in Nederland. Zo stromen de tribunes voor een deel vol bij voetbalwedstrijden en mogen musea en poptempels weer mensen ontvangen. Tegelijkertijd zijn er problemen met de vaccins. We bespreken de ontwikkelingen  met viroloog Ab Osterhaus.

De afgelopen tijd werd er al geëxperimenteerd met evenementen met uiterlijk zo’n 1500 mensen. Binnenkort komt er zelfs een festival waarbij tienduizend mensen bezoekers aanwezig mogen zijn. Viroloog Ab Osterhaus is kritisch. ”Wat zijn we aan het doen op het ogenblik? Als je dit soort dingen doet moet je mensen kort van te voren testen.” Ook is het volgens Osterhaus wel heel erg grootschalig.

De Fieldlab-experimenten
Ab Osterhaus: ”Als het echt experimenten zijn waar serieus onderzoek naar wordt gedaan, dan zou het kunnen. Die onderzoeken duren alleen heel erg lang. Als mensen niet kort van te voren zijn getest, heb je de kans dat bezoekers met corona erdoorheen glippen. Voor je het weet ben je een superverspreider.”

”Dit zijn geen experimenten meer, maar dit zijn mensen die bij elkaar komen en met versoepelingen bezig zijn. Dat is niet de bedoeling. Experimenten zijn er om te kijken wat wel en wat niet kan. Dit lijkt een alternatief voor versoepelingen”, aldus viroloog Ab Osterhaus.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De vaccinatiechaos
Ab Osterhaus over de almaar toenemende vaccinatiechaos, nu is er opnieuw een vaccin dat niet gebruikt kan worden: “Als je de risico’s afweegt, is de kans dat je er na een vaccinatie beter van wordt ongeveer tien keer groter dan niet.”

”De kans dat ik een bijwerking krijg van bijvoorbeeld het AstraZeneca-vaccin is ongeveer 1 op de half miljoen. Bij jonge mensen is dat ongeveer 1 op de 100.000. De kans dat ik op de intensive care kom, is ongeveer 1 op de 800. Bij mijn kinderen is dat ongeveer 1 op de 10.000. Die risicoafwegingen moeten gemaakt worden.”

Het zou volgens Ab Osterhaus goed kunnen dat als Nederland over drie maanden heel veel meer mensen heeft gevaccineerd, dat dan blijkt dat de Fieldlab-experimenten niet nodig waren.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ab Osterhaus terug. 

Vergelijkbare artikelen