Theo Hiddema: “Ik heb nooit afscheid genomen van Forum”

Theo Hiddema liet op 24 november weten zijn Tweede Kamerlidmaatschap onmiddellijk te beëindigen na de zoveelste crisis binnen zijn partij. Nu keert hij toch weer terug Forum voor Democratie. Vandaag werd hij beëdigd als lid van de Eerste Kamer. Bij Op1 vertelt Hiddema waarom hij besloot terug te keren bij de partij die hij eerder de rug toekeerde.

Politiek depressief
Theo Hiddema verliet eind vorig jaar de Tweede Kamer, maar volgens hem heeft hij Forum voor Democratie nooit echt de rug toegekeerd. “Je zet mij mooi neer. Ik heb nooit afscheid genomen van Forum.” Volgens Hiddema vertrok hij vooral omdat hij de politiek niet meer aan kon. “Ik werd acuut politiek depressief. Dat kwam omdat mijn temperament totaal ongeschikt is voor werk in de Tweede Kamer. Ik werd daar zo mistroostig van.”

Rendement
In de Tweede Kamer zag Hiddema totaal geen rendement voor zijn inbreng. “Alles is al besloten, de regeringspartijen krijgen hun zin.” Wat dat betreft is het werk in de Tweede Kamer heel wat anders dan het werk als strafrechtadvocaat. “Als ik mijn toga aan heb gaat het ergens om. Ik zeg zinnige dingen en er wordt bepaald of iemand 18 jaar achter de tralies verdwijnt of gewoon naar buiten loopt. Dat heb je niet in de Kamer.”

Racistische appjes 
Hiddema stapte op nadat er racistische appjes in groepsapps van Forum voor Democratie werden gestuurd. Dat moet toch ook een rol gespeeld hebben? “Ik moest mezelf steeds verdedigen tegen venijnig, kwaadaardig populisme vanuit de buitenwacht. Die bestoken je alleen maar met: ‘jullie zijn racistisch, fascistisch en jullie zijn antisemieten.'” Maar de racistische appjes waren er wel degelijk, dus er was ook aanleiding voor deze uitspraken. “Dat heb ik mijn partijgenoten ook verweten. Ik heb gezegd dat ze stom bezig waren en dat ze de buitenwacht alleen maar munitie gaven.”

Infantiliteiten
Volgens Hiddema zitten er helemaal geen racisten in zijn partij. “Die mensen zitten op zolderkamertjes. Degene die we konden traceren kende ik helemaal niet. Dat zijn jeugdleden en die zitten elkaar op te hitsen met dat soort infantiliteiten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Theo Hiddema terug.

Vergelijkbare artikelen