Diederik Gommers: “Wat Mark Rutte zegt, kan die niet waarmaken”

Gisteren gaven Rutte en De Jonge een nieuwe persconferentie waarbij weinig versoepelingen naar voren kwamen. Bij Op1 reageerden voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers en immunoloog Marjolein van Egmond op de beslissingen van het demissionaire kabinet en bespraken zij het nieuws rondom het vaccinatiebeleid en het stilleggen van het Janssenvaccin in Amerika.

Twee werelden
Weinig versoepelingen dus, en daar is Diederik Gommers het helemaal mee eens. “Ja de prognoses laten echt zien dat er nog een piek aankomt, dus dan moet je niet gaan verspoelen.” In de persconferentie werd gesproken over een wereld buiten- en een wereld binnen de ziekenhuizen, maar volgens Gommers moeten die werelden niet worden gepolariseerd. “Ziekenhuizen hebben het altijd druk. Nu is het nog veel drukker. Ik vond het niet zo mooi dat Rutte zei: ‘We moeten even kijken hoe het in de ziekenhuizen gaat en dan kan de rest open.’ Iedereen heeft het zwaar en ik vind niet dat de ziekenhuizen en de rest tegen elkaar uitgespeeld moeten worden.”

Drukker dan vorig jaar
Volgens Gommers is de druk in ziekenhuizen enorm hoog. “Tijdens de eerste golf zeiden we dat we nooit meer belangrijke operaties zouden laten schieten door covid en dat zijn we nu toch weer aan het doen.” Volgens Gommers is het op dit moment zwaarder in de ziekenhuizen dan vorig jaar. “Toen konden we ons volledig focussen op de covid-zorg. Dat gaat nu niet meer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Niet waarmaken
Diederik Gommers kan ook niet begrijpen dat Mark Rutte zegt dat er over een week misschien versoepeld kan worden. “We kunnen echt niet versoepelen tot alle 60-plussers gevaccineerd zijn, dus wat Mark Rutte zegt kan die niet waarmaken.” Volgens Gommers kunnen we een piek verwachten aan het eind van April. “Mark Rutte zegt dat er pas versoepeld kan worden als we in een daling zitten, die daling komt pas in mei. Waarom zegt hij dan dat we het eind volgende week weer gaan bekijken. Dan moet er echt een wonder gebeuren.”

Vaccineren
Volgens Gommers moet de overheid zich niet zo onschuldig gedragen, maar zeggen waar het op staat. “Gaan met die banaan voor het vaccineren en zorg dat alle 60-plussers zo snel mogelijk zijn gevaccineerd.” Marjolein van Egmond sluit zich aan bij de woorden van Gommers. “Je moet een duidelijke risicoanalyse maken. Het is heel vervelend als je een trombose krijgt, maar er overlijden ook 500 mensen die jonger zijn dan zestig aan covid. Als de vaccinatiestrategie hierdoor langzamer gaat, zullen er ook jongere mensen gaan overlijden aan covid omdat ze te laat worden gevaccineerd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers en Marjolein van Egmond terug. 

Vergelijkbare artikelen