Robin Peeters: ”De terrassen zijn een soort metafoor voor onze vrijheid geworden”

Is Nederland nog wel binnen te houden? De burgemeester van Alkmaar, Emile Roemer, denkt van niet en wil vanaf volgende week mensen op de terrassen zien zitten. Tegelijkertijd wordt er in de ziekenhuizen alarm geslagen, de zalen liggen vol en veel meer druk kan de zorg niet aan. Internist Robin Peeters ziet dan ook liever iets meer geduld. Maandagavond gaan Roemer en Peters het gesprek aan bij Op1.

Voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging Robin Peeters ziet de druk in de ziekenhuizen toenemen. ”We hebben in het ziekenhuis een heel hoog ziekteverzuim, zo’n vijftien procent. Iedere week moeten we meer zorg afzeggen.”

Versoepelingen
Hoe kijkt Robin Peeters tegen het plan van verschillende burgemeesters om de terrassen te openen? ”Laat ik vooropstellen dat we allemaal hetzelfde willen. Burgemeesters zeggen met het openen van de terrassen, beter te kunnen handhaven. In de ziekenhuizen willen wij ook dat de besmettingen naar beneden gaan.”

”Het verwarrende vorige week was dat de druk in de ziekenhuizen toenam en ondertussen uitlekt dat de terrassen open zouden kunnen”, zegt Robin Peeters. Hij vervolgt: ”Het verhaal van de burgemeesters is heel duidelijk, want zij hebben een handhavingsprobleem. In de samenleving merk je dat de terrassen een soort metafoor zijn voor onze vrijheid. Ik ben bang dat het niet bij de terrassen blijft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Terrassen
Burgemeester van Alkmaar Emile Roemer ziet dat bij mooi weer de drukke parken moeilijk te handhaven zijn. ”Bij twintig graden blijft niemand meer binnen en dan jagen we eigenlijk iedereen naar die paar parken die er zijn. Dat is vragen om problemen. Wij willen dus dat de volledige buitenruime wordt gebruikt om mensen te verspreiden.”

”Ik heb liever dat mensen gereguleerd op een terras zitten, dan dat mensen met z’n allen een krat bier meenemen naar het park. Daar is het op een gegeven moment ook niet meer te controleren”, aldus de burgemeester van Alkmaar.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Robin Peeters en Emile Roemer terug. 

Vergelijkbare artikelen