OMT-lid Marc Bonten: ”Er is perspectief, maar we moeten nog even geduld hebben”

Het kabinet werkt aan een plan om vanaf eind deze maand Nederland verder te openen. Als de coronacijfers het toelaten mogen horecazaken weer bedienen op de terrassen en winkels verder open. Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en sportschoolhouder Arie Boomsma willen zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar om de samenleving verder te openen, moeten er op hele grote schaal sneltesten worden gedaan. Oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp gaat dit coördineren. OMT-lid Marc Bonten reageert. Donderdagavond bij Op1 praten de mannen voorzichtig over de toekomst.

OMT-lid Marc Bonten is verrast door de versoepelingen die er aan lijken te komen. ”Dit is niet het beste moment om te gaan verruimen, denk ik. We zitten op dit moment in een heel lastige situatie in de ziekenhuizen. De IC-afdelingen liggen hartstikke vol. De volgende fase is code zwart, waarbij gekozen moet worden wie nog een IC-bed krijgt en wie niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Perspectief
Hij vreest dat veel versoepelingen die in één keer worden doorgevoerd, tot meer besmettingen gaan leiden. ”En dus ook meer mensen in het ziekenhuis. We hebben daarvoor nog niet voldoende mensen voor kunnen vaccineren. Er is perspectief – dat zien we ook in Engeland – maar we moeten nog even geduld hebben.”

Sportschoolhouder Arie Boomsma: ”Het ziet er niet naar uit dat dit nog weggaat. In de toekomst kunnen er covid-20 en covid-21 komen. De aanpak van nu is niet schaalbaar. Gezondheid, beweging en educatie over voeding zijn de manieren om mensen uit de ziekenhuizen te houden.”

Boomsma is ervan overtuigd dat de sportscholen veilig kunnen openen. ”Een jaar geleden had ik daar misschien nog anders over gedacht, omdat de onderzoeken er nog niet waren. Nu zijn de onderzoeken er en is bekend dat er veilig binnen gesport kan worden.”

Coördineren sneltestlocaties 
Oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp gaat sneltestlocaties coördineren. Binnenkort kunnen we weer naar evenementen, mits er een negatieve coronatest getoond kan worden. Tom Middendorp: “Mensen willen gewoon weer het sociale leven starten. Mensen snakken ernaar. Dat ze daar een testje voor moeten doen, vinden ze niet erg.”

Is er een militair nodig om dit te coördineren? ”Voor het testen hebben we deskundigen. Ik weet wel iets van organiseren, van verbanden smeden tussen verschillende partijen, van het werken in crisisomstandigheden en het omgaan met risico’s. Zulke kennis is hiervoor ook van waarde.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marc Bonten, Tom Middendorp, Arie Boomsma en Robèr Willemsen terug.

Vergelijkbare artikelen