Caroline van der Plas: “Over de hele wereld komen mensen hier kijken hoe wij het doen, en wat zeggen wij? Dat moet weg”

Als het aan oud-milieuminister Ed Nijpels (VVD) ligt, heeft het volgende kabinet weer een volwaardig milieuminister. De ministerspost werd in 2010 afgeschaft, bij het aantreden van het eerste kabinet Rutte en onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geschoven. De klimaatcrisis, stikstofcrisis en woningnood vragen volgens Nijpels om veel meer aandacht en dus een apart ministerie. Hoe kijkt kersvers Kamerlid en leider van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas hier tegenaan? Nijpels en van der Plas gaan bij Op1 het gesprek aan.

Inefficiënt grondgebruik 
Nederland is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Duizenden mensen zijn op zoek naar een huis, maar toch zie je overal koeien grazen. Is dat geen inefficiënt grondgebruik? Volgens Caroline van der Plas moeten we de boeren niet zo afvallen. “Leven is per definitie uitstoot van alles. Het feit dat wij consumeren, zorgt ervoor dat er industrie is. Het feit dat er op de weilanden gewassen groeien, betekent dat boeren goed voor hun grond en bodem zorgen. Ze zijn er elke dag mee bezig.”

Uitstoot
Oud-milieuminister Ed Nijpels kan zich niet vinden in de woorden van Van der Plas. Volgens hem is niemand uit op de scalp van de boeren in Nederland. “Het probleem is dat we een aantal sectoren hebben die het milieu belasten. We moeten kijken hoe we die overlast kunnen verminderen en hoe de boeren toch een positieve bijdrage kunnen blijven leveren aan de economie, want dat er overlast is hoeft u niet te ontkennen.” Volgens Van der Plas is dit helemaal niet nodig en doet de agrarische sector al veel om de uitstoot tegen te gaan. “Er is 64% stikstof gereduceerd, de varkenshouderij heeft 80% ammoniak gereduceerd. Er is geen sector die meer reductie heeft behaald. Ze doen niet alleen hun best, maar ze doen dit al dertig jaar.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ruimteverdeling
Als de discussie aan tafel voortduurt, vraagt Ed Nijpels zich af of er überhaupt een akkoord mogelijk is met de agrarische sector. Caroline van der Plas: “Dat kan zeker, wij willen als BBB gewoon een langjarige visie over wie welke ruimte krijgt in Nederland. Die visie moet worden opgesteld met alle betrokken organisaties. Dan moet vastgesteld worden hoe de ruimte in Nederland wordt verdeeld.” Volgens Van der Plas moeten we in Nederland trotser zijn op wat de boeren hier presteren. “Over de hele wereld komen mensen hier kijken hoe wij het doen, en wat zeggen wij? ‘We hebben de meest vruchtbare grond, de beste boeren ter wereld, dat moet weg.'”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ed Nijpels en Caroline van der Plas terug. 

Vergelijkbare artikelen