Marleen de Rooy: “Arib is echt een flamboyante Kamervoorzitter geweest. Ze durfde tegen iedereen in te gaan”

Vera Bergkamp (D66) wordt de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. De leden van de Kamer hebben haar woensdag verkozen. Bij Op1 vertelt politiek verslaggever voor de NOS Marleen de Rooy hoe deze uitslag tot stand is gekomen en wat de Kamervoorzitter te wachten staat.

Bergkamp behaalde 74 van de stemmen, terwijl zittend voorzitter Arib er 38 kreeg. “De partijen stemmen vaak wel een beetje mee met wat de fractie vindt.” De Rooy stelt dat als je dan de stemmen van VVD, D66 en CDA bij elkaar optelt, je al een heel eind komt. Is dit dan wat er gebeurd is? “We weten het natuurlijk niet, maar het lijkt er wel op”, aldus de politiek verslaggeefster.

Beschuldigd van bekokstoving
Bergkamp werd tijdens haar gesprek in de Tweede Kamer door de PPV beschuldigd dat er sprake is van een bekokstoving, PVV stelde dat ze zich bij voorbaat al terug zou moeten trekken. De nieuwe Kamervoorzitter reageerde fel: “In alle functies die ik gehad heb, deed ik het op eigen kracht, en nu weer.” De politiek verslaggeefster snapt de reactie wel: “Het is natuurlijk een pittige beschuldiging die ze daar voor haar voeten krijgt.”

Khadija Arib
“Het is echt een flamboyante Kamervoorzitter geweest. Ze durfde tegen iedereen in te gaan”, zegt de Rooy als de voormalig Kamervoorzitter Arib naar voren komt. RTL Nieuws publiceerde echter eerder een artikel met veel kritiek op de voorzitter. Heeft dit invloed gehad op de stemming? De politiek verslaggeefster denkt niet in directe zin: “Toen dit artikel verscheen kaatste het echt als een boemerang terug. Ze kreeg ontzettend veel steun”. Veel Kamerleden keurden het af dat er op zo’n manier over iemand werd gesproken. Toch denkt ze wel dat er toen iets in gang gezet is. Marleen de Rooy: “Blijkbaar is er wel onderliggende onvrede.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marleen de Rooy terug.

Vergelijkbare artikelen