Ernst Kuipers: “We komen hier alleen maar uit door te vaccineren, vaccineren, vaccineren”

Trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes zijn een ‘zeer zeldzame bijwerking’ van het AstraZeneca-vaccin. Dat nieuws bracht het Europees Geneesmiddelenbureau EMA woensdag naar buiten. Toch wegen de voordelen van het vaccin op tegen de nadelen, vindt de EMA. Ondertussen merken de ziekenhuizen nog weinig effect van de vaccinaties. Bij Op1 bespreken Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ton de Boer van het College ter Beoordeling Geneesmiddelen en huisarts Astrid Hertogh de huidige coronasituatie en de vaccinatiestrategie in Nederland.

Bijwerking
Er is dus een mogelijkheid dat je trombose of een verlaagd aantal bloedplaatjes overhoudt aan een vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, maar daar werd al voor gewaarschuwd. Ton de Boer: “Het was eerst een waarschuwing en dat is nu een bijwerking geworden. Dat komt omdat de aantallen gegroeid zijn, je ziet nu meer mensen met ernstige ziektebeelden dan je verwacht.” Volgens De Boer moet er uitgebreid advies komen van de gezondheidsraad naar de minister. “Er moet een goede afweging gemaakt worden van de risico’s. Het risico op die ernstige bijwerkingen is zeldzaam, maar de mensen die risico lopen zijn ook relatief jong. Er moet goed worden gewogen wat ernstiger is, het risico op de bijwerkingen of het risico op een ernstige infectie.”

Risico
Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zou gevaccineerd worden met het AstraZeneca-vaccin. Wil hij het vaccin nog wel? “Ik ben natuurlijk boven de zestig en bovendien een man, maar ook als ik dat niet was, zou ik het vaccin nemen. Ik ben het helemaal eens met de EMA dat de risico’s van een infectie veel groter zijn dat de risico’s van het vaccin.” De kans dat je een ernstige bijwerking aan het vaccin overhoudt is ongeveer 1 op de 100.000. Toch valt het op en dat komt volgens Kuipers omdat er tientallen miljoenen mensen worden gevaccineerd. “Omdat we nu zoveel mensen vaccineren, loopt het aantal mensen met een complicatie ook op, maar er is een enorme lijst van medicijnen die deze bijwerking ook kunnen hebben. Een infectie met het virus heeft zelfs deze bijwerking.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vaccineren, vaccineren, vaccineren
Op dit moment ziet Kuipers de ziekenhuizen weer vollopen met coronapatiënten en volgens hem is er maar één manier om daar uit te komen. “Vaccineren, vaccineren, vaccineren. Hopelijk gaat het mooie weer straks ook wat helpen, maar je moet zoveel mogelijk mensen vaccineren.” Volgens Kuipers kan door de eerste vaccinatie al een enorme slag worden geslagen. “We hebben in Engeland gezien dat alleen de eerste vaccinatie al een enorme klap is, dat reduceert het aantal ziekenhuispatiënten enorm. Ga nou zoveel mogelijk mensen een eerste vaccinatie geven en ga daarna door.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Huisartsen  
Volgens huisarts Astrid Hertogh kunnen huisartsen een grote bijdrage leveren aan de oplossing, maar het water staat ze wel aan de lippen. Dat komt onder andere, doordat mensen na een prik een kwartier moeten wachten om zeker te weten dat er geen bijwerkingen optreden. “De gemiddelde wachtkamer bij een huisartsenpost is niet heel groot, ik ken mensen die een kerk of andere zalen hebben afgehuurd om daar te prikken.”

Zwabberend beleid
Volgens Hertogh is het niet alleen het gebrek aan ruimte, maar ook het zwabberende vaccinatiebeleid waar huisartsen erg veel last van hebben. “Wat wij als huisartsen toebedeeld krijgen is vanaf het begin tot nu zo vaak veranderd. In eerste instantie zouden we de groep die ook in aanmerking komt voor de griepvaccinatie moeten prikken. Die hebben we goed in beeld en dat wilden we graag doen, maar daarna werd het telkens anders. We hebben erg veel last van het zwabberende beleid.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers, Ton de Boer en Astrid Hertogh terug.

Vergelijkbare artikelen