Wat dreef de schutter in Alphen 10 jaar geleden? “Uiteindelijk wilde hij God straffen door zijn schepselen pijn te doen”

Vrijdag 9 april is het precies tien jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door een schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Op 9 april 2011 schoot Tristan van der Vlis binnen drie minuten zes mensen dood en pleegde zelfmoord. AD-verslaggever Carla van der Wal was destijds als een van de eersten ter plaatse en maakte een reconstructie van Tristan’s leven en zijn donkerste dagen. Hiervoor sprak ze onder andere met familierechercheur Willem Kolkman, die destijds de ouders van Tristan bijstond. Woensdagavond vertellen ze samen bij Op1 hoe het destijds zo mis kon gaan.

Carla was één van de eerste journalisten die ter plekke aankwam. Ze woont in de buurt en werkte destijds bij de regionale krant in Alphen aan den Rijn. Wat is haar het meest bijgebleven? “Vooral hoe snel het eigenlijk overging in chaos.” Kolkman is familierechercheur en zat de dag na de schietpartij bij de ouders van de schutter op de bank. “Je komt binnen en daar zitten mensen die heftig geëmotioneerd zijn, gedesoriënteerd.” Kolkman heeft nog sporadisch contact met de familie. “Je moet je afvragen of het ooit goed komt daar.”

Wat dreef Tristan?
Van der Wal maakte met een collega een reconstructie van Tristan’s leven. De naam van het onderzoek: Wat dreef Tristan? Heeft ze antwoord gekregen op deze vraag? “Niet helemaal, want Tristan is overleden dus we kunnen het hem niet meer vragen.” Ze kunnen uiteindelijk niet in zijn hoofd kijken, stelt ze. “Wat wel duidelijk is geworden is dat hij al heel lang veel psychische problemen had en die hebben een grote rol gespeeld.” Tristan leed aan schizofrenie en psychoses, hij hoorde op zijn veertiende voor het eerst een stem en dat was de stem van God. “Uiteindelijk wilde hij God straffen door zijn schepselen pijn te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Carla van der Wal en Willem Kolkman terug.

Vergelijkbare artikelen