Gert-Jan Segers: ”Deze politieke cultuur is niet op te hangen aan Mark Rutte”

Het had een paasweekend om te bezinnen moeten worden, maar rustig in Den Haag is het vandaag allerminst. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is in ieder geval duidelijk. Hij wil niet met Rutte in een nieuw kabinet. Het bemoeilijkt het proces van formatie. Dinsdagavond bij Op1 reageert de fractievoorzitter op de commotie die is ontstaan na deze uitspraak en schuift politiek verslaggever Joost Vullings aan met het laatste nieuws uit Den Haag.

Afgelopen zaterdag tijdens het paasweekend maakte leider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers bekend om niet met Mark Rutte in een kabinet plaats te nemen. ”Het was een dilemma om de datum te kiezen om hiermee naar buiten te komen. Donderdagnacht hebben we besloten niet mee te gaan met de motie van wantrouwen. Ik vind het onverantwoord om midden in een crisis de minister-president op staande voet te ontslaan. Dat is wat je doet met een motie van wantrouwen.”

De politieke cultuur
Het belangrijkste argument van Segers om niet meer onder Rutte in een kabinet te gaan zitten, is de politieke cultuur. “Het is een veel groter verhaal dan alleen maar een incidentele kwestie.” Toch was Segers zelf ook onderdeel van de politieke cultuur die de ChristenUnie nu wil veranderen. ”Voor een deel klopt dat. Deze cultuur is ook niet op te hangen aan Mark Rutte. Ik heb goed met hem samengewerkt en zou altijd respectvol over hem spreken. Ik ben er zelf ook niet vrij van.”

Toch heeft de ChristenUnie nu gezegd niet meer door te willen met Mark Rutte. ”Wij hebben in de campagne gezegd dat wij een bladzijde willen omslaan. Wij willen een dunner regeerakkoord, opnieuw nadenken over coalitieoverleg, meer dualisme en meer aan de Tweede Kamer overlaten. Wij zien bij de kwestie met Pieter Omtzigt dat de oude reflex terugkomt in de beslotenheid van een gesprek.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Herman Tjeenk Willink
De ervaren Herman Tjeenk Willink moet als informateur de verkenning vanaf nu verder brengen. Politiek journalist voor EenVandaag Joost Vullings: ”De politiek komt altijd bij hem uit. Hij is een buitengewoon kundig man, maar ik vraag mij af of er ook een nieuwe Herman Tjeenk Willink is.”

Hij heeft een ontzettend ingewikkelde taak Joost Vullings: ”Hij gaat met alle partijen praten en erachter komen of er vertrouwen is en hoe dat eventueel gerepareerd kan worden. Ook moet hij met de partijen gaan nadenken hoe de macht en tegenmacht in Den Haag beter georganiseerd kan worden.”

”Bij heel veel partijen zitten de deuren voor een samenwerking met Mark Rutte dicht, maar de sloten zitten er nog niet op”, aldus Joost Vullings. De VVD gaat volgens Vullings niet tegen Herman Tjeenk Willink zeggen dat ze niet in een kabinet willen zitten. Het scenario van een kabinet met Kaag en zes andere partijen samen in een kabinet is vooralsnog volgens Vullings niet realistisch.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Gert-Jan Segers en Joost Vullings terug. 

Vergelijkbare artikelen