Henk Kamp: “Ik denk als Rutte daar tien jaar zit, dat je gewend raakt aan de macht”

Mark Rutte wil door, maar kan dat nog? Nadat de ChristenUnie en de SP al aangaven niet meer met Rutte te willen samenwerken, riep Lilian Marijnissen zondagochtend ook nog eens de andere partijen op hetzelfde te doen. Ondertussen schaart binnen de VVD iedereen zich wel achter de huidige demissionair minister-president. Hoe nu verder? Zondagavond bespreken we het met oud-Kamerlid Ton Elias, oud-minister en voormalig informateur Henk Kamp en hoogleraar staat- en bestuursrecht Wim Voermans bij Op1.

Keiharde machtspolitiek
Voor Ton Elias is er geen moment geweest dat hij dacht dat de situatie met Rutte niet langer houdbaar was. “Ik vind de manier waarop nu geprobeerd wordt hem om politieke redenen te vermoorden onsmakelijk, onheus en onjuist.” Het gaat volgens hem hier om keiharde machtspolitiek. Elias stelt dat men gebruik mag maken van een ontstane politieke situatie om er zelf in de formatie beter van te worden, maar hij vindt hier de manier waarop niet juist. “Het wordt verkocht als een soort moreel gedreven verhaal, terwijl het gaat om zelf beter in de formatie te positioneren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Rol van informateur
Is oud-minister en voormalig informateur Henk Kamp opnieuw beschikbaar als informateur bij deze formatie? “Niemand zegt meteen nee als de Kamer het vraagt maar ik denk dat er andere mensen zijn die dat heel goed kunnen.” Hij stelt zelf Thom de Graaf voor. “Ik ken hem goed, hij heeft veel ervaring en zit op voldoende afstand.” Hij zou zelf misschien wel beschikbaar zijn als verkenner in de eerste fase, maar voor het intensieve werk die bij de kabinetsvorming komt kijken, is hij te druk.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onterechte kritiek?
Kamp vindt het onterecht hoe hard Rutte en de verkenners in de Kamer werden aangepakt. “Rutte zit hier al ruim tien jaar en er komt elke dag van alles op hem af, natuurlijk gaat er dan af en toe wat mis.” Elias vindt het niet zo raar dat er tijdens het gesprek met de verkenners gesproken is over de stabiliteit van het CDA. Volgens hem zat onduidelijkheid hem in de vraag of er tijdens dat gesprek gesuggereerd is om Omtzigt de politiek uit te bonjouren, “en mij is in dat Kamerdebat duidelijk geworden, dat dat niet aan de orde is geweest”.

Veranderen van de bestuurscultuur
Meerdere partijen pleiten nu voor een andere bestuurscultuur. Wim Voermans: “Het incident, wel of niet echt gebeurd, werd opgehangen aan een patroon wat er al een aantal jaren was, een andere bestuurscultuur.” De motie van afkeuring is volgens hem een manier voor de politiek om hier afstand van te nemen. Vindt Kamp ook dat er een andere bestuurscultuur moet komen? “Ik denk als Rutte daar tien jaar zit, dat je gewend raakt aan de macht. Je wordt nonchalant.” Hij vindt het dan ook verstandig dat er nagedacht wordt over verbeteringen binnen de bestuurscultuur.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ton Elias, Henk Kamp en Wim Voermans terug.

Vergelijkbare artikelen