Joost Vullings: ”Je zag Rutte echt kleiner, witter en grauwer worden”

Mark Rutte had het donderdag ongekend zwaar in debat met de Kamer over de totaal ontspoorde verkenning. Welke politieke toekomst heeft Rutte nog? Wie wil nog met wie samenwerken nu niemand elkaar lijkt te vertrouwen? Donderdag schuiven VVD-prominent Uri Rosenthal, politiek analist Sywert van Lienden en parlementaire verslaggevers Marieke Smits en Joost Vullings aan bij Op1 om de ontwikkelingen te bespreken.

Joost Vullings: ”De aantekeningen van de ambtenaren blijken veel beter te zijn dan die van de twee oud-verkenners. We hebben simpelweg te maken met drie toppolitici die last hebben van collectief geheugenverlies. Zij weten alle drie niet meer dat er gesproken was over Omtzigt.”

Ongeloofwaardig
Parlementair verslaggever voor WNL Marieke Smits merkte veel ongeloof binnen de Tweede Kamer. ”Zij vinden het heel gek dat drie personen het niet kunnen herinneren. Dat Rutte heel veel andere details wel kon vertellen, maar het gedeelte over Omtzigt net is vergeten. Bij het CDA zijn de spanningen heel hoog en Rutte vindt deze partij een heel belangrijke partner. Het feit dat hij dan niet meer weet dat hij over Omtzigt gesproken heeft, dat vinden veel fracties binnen de Kamer ongeloofwaardig.”

Vandaag bleek dat Rutte een eventuele functie voor Omtzigt als minister ziet. Joost Vullings: ”Als Omtzigt zelf denkt dat hij zijn eigen agenda beter kan realiseren als minister, dan zou hij het doen. Anders niet.” Politiek analist Sywert van Lienden: ”Hij moet eerst de bal zijn werk laten doen. Totdat er meer duidelijkheid is, moet Omtzigt helemaal niks doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tijdperk Rutte
Rond een uurtje of twee s’ middags leek het tijdperk Rutte even voorbij. Joost Vullings had ook echt even het gevoel dat het klaar voor Rutte was. ”Ik zag niet meer hoe hij eruit zou komen. Je zag Rutte ook echt kleiner, witter en grauwer worden. Hij bleef maar zeggen niet te hebben gelogen.”

Volgens VVD-prominent Uri Rosenthal was dit gevoel niet blijvend: “Op een bepaald moment merkte je toch dat er ook andere zaken op tafel kwamen, die aangaven dat het moment van 14:00 uur wel weer achter ons lag. Ondanks dat het hard tegen hard ging.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Uri Rosenthal, Sywert van Lienden, Marieke Smits en Joost Vullings terug.

Vergelijkbare artikelen