Xander van der Wulp over de chaos in de Tweede Kamer vandaag

Het was woensdag een chaotische dag in Den Haag. Na een lange dag in de Tweede Kamer is het nog steeds niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor het beruchte zinnetje over Pieter Omtzigt. De CDA-politicus was vandaag snoeihard in zijn oordeel en wil de onderste steen boven halen. Bij Op1 bespreekt politiek journalist van de NOS Xander van der Wulp het laatste nieuws.

Rutte kwam woensdag in de Tweede Kamer met een voorstel om alle gespreksverslagen alleen te scannen op Pieter Omtzigt. Opmerkelijk, vindt Xander van der Wulp. Hij bleek dit namelijk helemaal niet overlegd te hebben en werd later teruggeroepen. Van der Wulp vond het wel begrijpelijk: “Het is een soort poging om het formatieproces van de komende weken een beetje te redden.” Hij is bang dat er toch sommige mensen beschadigd raken. “Het kwam op zijn minst een beetje wanhopig over.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Staatsrechtelijk spook
Normaal gesproken worden formatiestukken pas na de kabinetsvorming geopenbaard, maar het lekken van de formatienotities veranderd dit. Volgens opiniemaker Sywert van Lienden heeft dit alles te maken met de functie van de verkenners, een functie die voorheen door het staatshoofd werd uitgevoerd. “We hebben een staatsrechtelijk spook dat over het Binnenhof waart. Dat is de verkenner, iets dat staatsrechtelijk niet bestaat.” De verkenners hebben volgens van Lienden hun taak niet goed uitgevoerd. “Ze zijn buiten hun boekje gegaan.”

Pieter Omtzigt
Omtzigt noemde de notitie woensdag een affront voor de Nederlandse kiezer. “Omtzigt brengt het natuurlijk in verband met de toeslagenaffaire en het feit dat het kabinet is afgetreden om het feit dat ze dingen achter hielden. Een giftige cocktail.” Aldus Xander van der Wulp. Van Lienden ziet iemand met veel ingehouden woede. “Die wil gewoon antwoord op een hele simpele vraag.” Hij vindt het opvallend dat Omtzigt zegt nog steeds geen belletje heeft gehad met opheldering, dan wel van Rutte, of van een van de verkenners.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Debat donderdag
Van Lienden verwacht eigenlijk dat het allemaal opgehelderd wordt tijdens het debat donderdag. “Dat kan ook niet anders, dan komt de formatie niet verder.” Verwacht van der Wulp dit ook? “Ik denk dat we morgen twee verkenners gaan zien die heel erg door het stof gaan. (…) Dat het uiteindelijk veel frustratie oplevert bij iedereen maar dat ze toch op een gegeven moment zeggen, ‘dan weer verder’.”

Kijk hier het hele gesprek met Xander van der Wulp en Sywert van Lienden terug.

 

Vergelijkbare artikelen