Sander de Kramer: “Als je onrecht ziet, sta er dan tegen op”

Journalist en presentator Sander de Kramer kreeg woensdag één van de Four Freedoms Awards uitgereikt, voor zijn werk in Sierra Leone. In een virtuele ceremonie met onder andere Rutte en koning Willem-Alexander ontving hij de prijs voor zijn werk voor de Sunday Foundation, waar hij onder meer strijdt tegen kinderarbeid. Bij Op1 vertelt de Kramer over zijn werk in Sierra Leone en legt zijn Rotterdamse vriend – en medeoprichter van de Sunday Foundation – Hugo Borst uit wat hem zo bijzonder maakt. 

Dubbel gevoel
Na een jaar wachten was het woensdag eindelijk zo ver voor Journalist Sander de Kramer. Uit handen van Guus Hiddink kreeg hij één van de Four Freedoms Awards uitgereikt en dat voelde gek genoeg een beetje dubbel. “Het is te gek, maar ik vind altijd dat heel veel mensen een prijs verdienen. Iedereen die dagelijks op zijn fiets stapt en in de de zorg de hele dag aan het schoonmaken en verzorgen is verdient dat ook, daarom heb ik deze echt opgedragen aan alle vrijwilligers.”

Onrecht
Volgens vriend Hugo Borst verdient de Kramer de prijs omdat hij zich zo inzet tegen onrecht. “Als je met Sander praat, ontkom je er niet aan dat hij zijn visie op de wereld met je deelt. Hij liet mij foto’s van kinderen in de diamantmijnen zien en dan rukt hij je echt bij je nekvel, omdat er onrecht gaande is.” Dat heeft Sander vooral van zijn moeder meegekregen: “Mijn moeder heeft mij altijd geleerd: als je onrecht ziet, sta er dan tegen op. Toen ik die kinderen in diamantmijnen zag staan dacht ik: al wordt het m’n dood, ik ga ze eruit halen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oerwoede 
Tot slot worden er beelden van de kinderen die Sander wil redden getoond. “Hier krijg ik dus echt kippenvel van. Er komt een soort oerwoede die ik van mijn moeder heb gekregen naar boven. Het is toch te gek voor woorden dat een miljardenindustrie van mobiele telefoons en elektrische auto’s zich verrijkt over de ruggetjes van de allerarmsten ter wereld. Ik pik dat niet en dus geef ik het voorbeeld aan iedereen, want niemand doet hier iets aan. Nou dan doet Jan Lul uit Rotterdam het wel. Met die passie ga ik erheen.”

Kijk hier het hele gesprek met Sander de Kramer en Hugo Borst terug.

Vergelijkbare artikelen