Wybren van Haga behaalde 241.000 voorkeursstemmen

De tweede man van Forum voor Democratie, Wybren van Haga, behaalde tijdens de landelijke verkiezingen eerder deze maand een gigantisch aantal voorkeurstemmen. Maar liefst 241.000 kiezers kleurden zijn naam rood: dit is gelijk aan drie zetels. Van Haga staat vooral bekend om zijn stevige kritiek op het huidige coronabeleid. Dinsdagavond praat hij hierover bij Op1.

Wybren van Haga is ondanks dat het land sneller open kan gaan door te vaccineren, geen voorstander van vaccinaties. ”Ik laat mij adviseren door een andere hoogleraar. Diegene zegt: het is prima om de kwetsbare mensen te vaccineren, als zij dat willen.” Volgens Van Haga is het onzin om de hele samenleving te vaccineren. Viroloog Ab Osterhaus is het niet eens met Van Haga: ”Het vaccin werkt, dat zien we bijvoorbeeld in Israël al heel goed.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vaccin
Wybren van Haga wil dat het kabinet het advies van virologen weegt, maar ook de adviezen van cardiologen, oncologen en economen. ”Dat doen ze niet en dat is mijn bezwaar.” Gaat Van Haga de vaccinatiecampagne steunen om ondernemers weer sneller aan de slag te krijgen? ”Als je in de kwetsbare groep zit en je wilt graag gevaccineerd worden, dan ga ik je niet tegenhouden. Ik ga geen vaccin nemen, want ik ben een gezond normaal persoon.”

Journalist Sander Schimmelpenninck zegt tegen Wybren van Haga dat hij met zijn uitspraken een bepaalde grens overgaat. Schimmelpenninck: ”Ik denk dat u als volksvertegenwoordiger een verantwoordelijkheid heeft om een bepaalde grens niet over te gaan. U doet dat met uw partij natuurlijk constant. Dat is de grens van bewust inspelen op onderstromen van subculturen die complottheorieën aanhangen en misinformatie verspreiden. Waarom doet u dat?”

Complotten
Volgens Wybren van Haga is dit volstrekte onzin. ”Wij geloven niet in complotten, maar we geloven wel in perverse belangen en incompetentie.” Wat zijn volgens Van Haga de perverse belangen? ”Vlak voor de verkiezingen zag je bijvoorbeeld dat gesproken werd over eventuele versoepelingen. Dan zijn de verkiezingen geweest en dan doe je het niet. Dat vind ik een raar belang.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wybren van Haga terug. 

Vergelijkbare artikelen