Theoloog des Vaderlands Almatine Leene: ”Als kerkbesturen kiezen om meer mensen toe te laten, dan kun je journalisten verwachten”

SGP-lid Peter Schalk is vertegenwoordiger namens reformatorische kerken bij de overheid en vindt het geweld van afgelopen week tegen journalisten in Krimpen aan den IJssel en Urk onaanvaardbaar. Maar waar komt de boosheid van reformatorische christenen naar de buitenwereld vandaan? Dinsdagavond bespreekt hij dit samen met Theoloog des Vaderlands Almatine Leene en raadslid van SGP-Oldebroek Tom de Nooijer bij Op1.

Theoloog des Vaderlands Almatine Leene over het verschil tussen kerken en christenen. ”Daar zitten echt behoorlijke verschillen. Het is soms ook wat lastig te duiden omdat je van alles hebt. De kerken waar het afgelopen weekend mis is gegaan, zitten in de orthodoxe en de conservatieve kant.”

Verslaggevers bij kerken
Er zijn iets meer dan 100.000 leden voor de Gereformeerde Gemeenten en zo’n achttienduizend leden voor de Oud Gereformeerde Gemeenten. Almatine Leene: ”Kerkgang is voor deze groepen enorm belangrijk. Als het kerkbestuur een oproep doet, dan gaat men ook. Twee keer per zondag naar de kerk zijn zij gewend.”

Volgens SGP-lid Peter Schalk komt de agressie doordat de afgelopen jaren als er iets bij kerken gebeurde, door journalisten werd gewacht totdat er een verkeerde opmerking werd gemaakt door iemand. ”Mensen komen ook een beetje gespannen aan en gelukkig zijn er honderd die gewoon langslopen en bij één gaat het mis.”

Raadslid van SGP-Oldebroek Tom de Nooijer is het daarmee eens. ”De gemiddelde kerkganger houdt geen rekening met verslaggevers die daar soms op een best wel hijgerige manier staan. De zondag is voor hen een ontzettend belangrijke dag. Ik snap dat mensen daarover ontzettend gefrustreerd zijn, maar dat is absoluut geen rechtvaardiging voor geweld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De oplossing
Juist om de reden die Tom de Nooijer aangeeft vindt Theoloog des Vaderlands het niet slim dat kerkbesturen de kerken nu met corona openen. ”Dat vind ik kwalijk. Als kerkbesturen ervoor kiezen om meer mensen toe te laten, dan kun je journalisten verwachten. Dat moet hen dan ook niet verbazen.”

Volgens Tom de Nooijer moeten kerkgangers bewust zijn dat journalisten bij kerken kunnen staan. ”Daar willen zij waarschijnlijk helemaal niet mee bezig zijn, dus het is ook prima om ‘geen commentaar’ te zeggen en door te lopen. Aan de andere kant zou ik aan journalisten willen vragen: willen jullie niet hijgerig met die microfoon bij iedereen meelopen? Dat helpt echt niet.”

Kijk hier het hele gesprek met Peter Schalk, Almatine Leene en Tom de Nooijer terug. 

Vergelijkbare artikelen