Yosef Tekeste-Yemane heeft nog steeds geen paspoort: ”Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol: doe er iets aan.”

Ze wonen al hun hele leven in Nederland, betalen belasting en zijn aan het werk. Toch kunnen Yosef Tekeste-Yemane en tienduizend anderen, ondanks Kamervragen en een aangenomen motie, nog altijd geen Nederlands paspoort krijgen. Peter R. de Vries vindt het een blamage en afzwaaiend CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het zelfs een herhaling van de toeslagenaffaire. Maandagavond zijn ze met zijn drieën te gast bij Op1.

CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt het schandalig dat de aangenomen motie, nog altijd niet is uitgevoerd. ”Dat vind ik niet alleen omdat een aangenomen motie uitgevoerd dient te worden, maar ook omdat je weet dat bijna elfduizend mensen verwachtingen hebben. We weten ook dat deze mensen voor altijd in Nederland zullen wonen. Daar hebben we jaren geleden voor gekozen.”

Beeldvorming
Madeleine van Toorenburg vervolgt: ”Dan kan de politiek steeds wel zeggen dat iedereen in Nederland mee moet doen, maar nu je een groep mensen hebt die hun best doen en waar nu een oplossing voor is, wordt de oplossing zo de modder ingereden. Ik vind het gewoon niet kunnen.” Misdaadverslaggever Peter R. de Vries denkt dat de verkiezingen ermee te maken kunnen hebben. ”Daar ben ik van overtuigd. Ik denk dat staatssecretaris Broekers-Knol heeft gedacht dat dit voor de beeldvorming geen fijn verhaal is.”

Yosef Tekeste-Yemane is in januari ook te gast geweest bij Op1. Nog altijd heeft hij nog geen Nederlands paspoort. ”Bij de verkiezingen op 17 maart kreeg ik bij het stemlokaal te horen dat ik niet mocht stemmen, omdat ik geen stemrecht heb.” Terwijl Yosef Tekeste-Yemane in januari nog zo blij was met de uitkomst. Er was contact met de staatssecretaris, er kwam een motie en er was zelfs een Kamermeerderheid. ”Het was geweldig en ik kon echt niet geloven dat er na veertien jaar eindelijk een oplossing kwam. Ik kan mijzelf eindelijk Nederlander noemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Staatssecretaris 
Peter R. de Vries heeft staatssecretaris Broekers-Knol meermaals bericht over de uitzending van Op1 afgelopen januari. ”In eerste instantie werd ik al een beetje afgepoeierd. De volgende dag heb ik weer een bericht gestuurd waarin ik haar vertelde eventueel de link van de uitzending wel op kon sturen. Ik kreeg een bericht terug dat als ik nog meer zou willen weten, ik contact kon zoeken met de woordvoerder. Vrij vertaald bedoelde ze: val mij niet lastig.”

Yosef Tekeste-Yemane: ”De nationale ombudsman heeft een heel duidelijk advies uitgegeven. Daarin staat: denk aan de belangen van jonge kinderen en jongvolwassen en zorg ervoor dat zij mee kunnen doen in de samenleving. Ik hoop oprecht dat het dit keer wel lukt. Ankie Broekers-Knol, doe er iets aan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De link naar de petitie van Yosef Tekeste-Yemane: www.wijhorenerookbij.nl

Kijk hier het hele gesprek met Yosef Tekeste-Yemane, Peter R. de Vries en Madeleine van Toorenburg terug.

Vergelijkbare artikelen