Tjitte de Groot over de Ever Given: “Het zou me ook niks verbazen als die aan de ketting gaat”

Het containerschip Ever Given is losgetrokken en zet koers naar Rotterdam. Nadat het schip ruim een week lang vast lag in het Suezkanaal, is het meerdere sleepboten gelukt om de Ever Given los te krijgen. Dat betekent dat honderden schepen die lagen te wachten weer door kunnen met hun route. Tjitte de Groot mag het enorme containerschip straks de haven van Rotterdam in begeleiden en vertelt bij Op1 hoe het nu verder gaat.

Tjitte de Groot is oud-kapitein en gepromoveerd tot loods. Als loods heb je meer kennis over de haven en kan hij binnenkort helpen de boot door de haven van Rotterdam te begeleiden. Hij heeft zelf ook weleens in het Suezkanaal gevaren. Wat ging er mis met dit schip? Het is voor de Groot ook speculeren waarom de Ever Given zich zo snel vervoerde door het kanaal. Het kan volgens hem door harde wind komen, maar het kan ook zijn dat het schip een achterstand wilde inhalen en wat extra gas gaf.

Hoe nu verder?
Het schip ligt nu nog voorlopig geankerd in de Bittermeren. De Groot legt uit dat de Ever Given eerst een aantal inspecties moet ondergaan. Daarna zou het containerschip zijn weg moeten vervolgen naar de haven van Rotterdam. Maar gaat dit snel gebeuren? De Groot heeft zo zijn twijfels: “Het zou me ook niks verbazen als die aan de ketting gaat. Er komen natuurlijk een heleboel claims op de rederij voor iedereen die vertraging heeft. Dan houden ze hem toch tot onderpand, tot er een borgstelling is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tjitte de Groot terug.

Vergelijkbare artikelen