Marijn Baggerman over de Gomarus Scholengemeenschap: “Het lijkt alsof in de community homoseksualiteit de hoofdzonde is”

Meerdere kinderen werden op de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem gedwongen voor hun seksuele geaardheid uit te komen tegenover hun ouders en medeleerlingen. Opiniemaker en brein achter het Instagram-account ‘Zeikschrift’ Madeleijn van den Nieuwenhuizen werd getipt over dit verhaal en ging op onderzoek uit. Ze sprak met Mace de With en Marijn Baggerman, die beiden problemen hebben ervaren op de school. Ze deden hun verhaal in NRC, wat tot Kamervragen en een onderzoek naar hun middelbare school leidde. Maandagavond schuiven ze aan bij Op1.

Het begon allemaal met een tip in de mailbox van Madeleijn van den Nieuwenhuizen door een oud-leerling van de school die ervoor gekozen heeft anoniem te blijven. ‘Mag mijn school mij dwingen om uit de kast te komen?’ was de onderwerpsregel. Van den Nieuwenhuizen heeft vervolgens langdurig mailcontact gehad met het meisje en besloot uiteindelijk in overleg om naar het NRC te stappen. Daar is het opgepakt door een onderzoeksjournalist, die vervolgens ook met zeven andere scholieren heeft gesproken.

Gedwongen uit de kast bij je ouders
Mace de With is een van deze oud-leerlingen. Ze had destijds een vriendinnetje waar het niet zo goed mee ging en besloot naar haar mentor te stappen. Ze werd later naar het kantoor geroepen, waar haar mentor en de zorgcoördinator met een briefje met beschuldigingen kwamen. “Er werd me de keuze gesteld: wil je dat zelf aan je ouders gaan vertellen of gaan wij het doen?” Mace was toen vijftien jaar oud. Haar ouders wisten nog niet van haar homoseksualiteit en ze was er nog niet klaar voor hen dit nu te vertellen. Ze werd opgesloten in het kantoor en haar ouders werden gehaald. “Ik heb er toen voor gekozen het niet te vertellen, dus toen hebben zij het vertelt.” Marijn Baggerman raakt geëmotioneerd van het verhaal van Mace. Ze zaten in dezelfde vriendengroep. Hij is zelf ook homoseksueel. “Het lijkt alsof in de community homoseksualiteit de hoofdzonde is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Spanning tussen grondrechten
Is hier sprake van een spanning tussen het recht op geloofsuitoefening en het verbod op discriminatie? Madeleine van Toorenburg zegt van niet. “Ik vind het een beetje gek dat die zo tegen elkaar worden gezet.” Uiteindelijk heeft deze school volgens haar gewoon de taak om kinderen op een veilige manier groot te brengen en zegt ze dat wat hier gebeurd een vorm van kindermishandeling is. “Als je niet de ontwikkeling van kinderen op één zet en ze zo met de rug tegen de muur zet. Dat is niet een discussie over vrijheid en grondrechten. Daar moet je je niet achter verschuilen.” Peter R. de Vries zegt wel dat hier sprake is van een conflict tussen grondwetten en vindt dat religie niet op school hoort. Hij zou artikel 23 uit de grond willen halen.

Kijk hier het hele gesprek met Madeleijn van den Nieuwenhuizen, Mace de With en Marijn Baggerman terug.

Vergelijkbare artikelen