Verslaggever Jacco van Giessen werd mishandeld door een kerkganger: “Ze willen geen lastige vragen”

Rijnmondverslaggever Jacco van Giessen werd zondag mishandeld door een kerkganger in Krimpen aan den IJssel en hij was niet de enige. Ook in Urk zijn journalisten bij een kerk bedreigd. Bij dominee en EO-presentator Andries Knevel overheerst verdriet. Bij Op1 bespreken ze deze gebeurtenissen.

Van Giessen wist van te voren dat het een lastige situatie zou zijn om bij zo’n zware kerkgemeenschap interviews te doen. “Je weet dat het een moeilijk publiek is om te interviewen.” De journalist had al eerder geprobeerd contact te zoeken met het kerkbestuur, maar dan wordt de hoorn erop gegooid. Er heerst volgens hem een anti-mediasfeer. “Ze willen geen lastige vragen, zeker niet over hun eigen gemeenschap, hun geloof.”

Excuses
Het kerkbestuur maakte na afloop van het incident excuses naar de media. Jacco accepteert deze excuses niet. Het ging volgens hem te snel en te makkelijk. Hij zou misschien ooit excuses willen van de persoon die hem stompte, maar zit nu vooral nog vol met boosheid en verontwaardiging. “Dat je als pers daar niet je werk kunt doen en midden in je vraag in je maag wordt gestompt.” Hij heeft aangifte gedaan.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Schade aan de kerk
Dominee Andries Knevel is aangeslagen. “Er wordt niet alleen schade gedaan aan de persvrijheid, maar er wordt ook schade gedaan aan het beeld van christenen en de kerk.” Hij vindt dat de overheid de kerk veel vrijheid heeft gegeven. Ze mogen veel van hun eigen regels maken, maar daar staat wel het dringende advies bij maximaal dertig mensen toe te laten in de kerk. De meeste kerken houden zich aan dit advies, maar hij vindt het ernstig dat er toch een aantal kerkbesturen deze regels aan hun laars lappen.

Waarom houden ze zich niet aan de regels?
Een deel van die gemeenten denkt volgens Knevel dat ze beschermd worden door God. Als ze niet beschermd worden en corona zouden krijgen, dan is het zijn wil. “De overheid staat op de tweede rij, het gaat uiteindelijk om het geloof in God.” Van Giessen vindt dat Knevel een moreel beroep zou moeten doen op die zware kerkgemeenschappen. “Door hun keuzes, kunnen niet-gelovigen het slachtoffer worden.”

Kijk hier het hele gesprek met Jacco van Giessen en Andries Knevel terug.

Vergelijkbare artikelen