Fractievoorzitter van de SP Lilian Marijnissen: “Dit is een staaltje machtspolitiek van de hoogste klasse”

Fractievoorzitter van de SP Lilian Marijnissen wil woensdag opheldering van verkenners Ollongren en Jorritsma over het inmiddels gewaakte briefje. Niet eerder was er zoveel ophef en gestuntel tijdens de oriënterende formatiegesprekken als deze week. Bij Op1 vertelt Lilian Marijnissen of het vertrouwen nog te herstellen is.

Machtspolitiek
Volledige opheldering van zaken. Dat is de wens van Lilian Marijnissen. “We willen precies weten uit wiens koker dit komt.” Van de verklaring die door de nieuwe verkenners werd gegeven wordt volgens Marijnissen namelijk niemand wijzer. “We mogen denk ik spreken van een geluk bij een ongeluk. We hebben het nu eens een keer gezien en daarom kunnen we het hier en woensdag in de Tweede Kamer bespreken. Dit is een staaltje machtspolitiek van de hoogste klasse.”

Toeslagenaffaire 
Zeker nadat het vorige kabinet is gevallen door de toeslagenaffaire, vindt Marijnissen het onbegrijpelijk dat deze punten op het lijstje stonden. “Ik zou denken dat het herstel van de rechtsstaat bovenaan het lijstje zou staan en niet hoe ze een Kamerlid die de affaire aan het licht heeft gebracht eruit gaan wippen.” Volgens Marijnissen stapt D66 met dit lijstje gelijk van de punten uit de campagne af. “In de campagne heeft D66 gepleit voor nieuw leiderschap en ze zouden langs de inhoud gaan. Op dit lijstje stond geen inhoud.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vertrouwen
Het lijstje dat naar buiten is gekomen, doet erg veel met het vertrouwen. Marijnissen twijfelt dan ook ernstig of ze wel met deze partijen zou willen meeregeren. “Op deze manier niet. Dit is precies de politiek zoals die niet moet zijn.” Volgens Marijnissen zullen er eerst antwoorden moeten komen. “Het gaat niet eens zozeer over onze positie in de formatie, maar vooral over het vertrouwen dat mensen moeten kunnen hebben in de politiek. Dit soort dingen zijn daar dodelijk voor.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Debat 
Tot slot wordt de vraag gesteld of een debat woensdag alles kan oplossen. Het antwoord van Marijnissen daarop is nee. “Ik vind het veel belangrijker dat we nu hebben gezien hoe de machtspolitiek werkt en hoe ze dat doen. Het debat zal niet meteen alles oplossen, alleen wel antwoord geven op een aantal vragen.”

Kijk hier het hele gesprek met Lilian Marijnissen terug.

Vergelijkbare artikelen