Marion Koopmans: “We moeten nog even volhouden”

Een week zonder IC-arts Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans op televisie is inmiddels bijna ondenkbaar. Ze loodsten ons het afgelopen jaar door de crisis en probeerden keer op keer feit van fictie te onderscheiden. Daarom nemen ze morgen de Machiavelliprijs in ontvangst. Bij Op1 bespreken Gommers en Koopmans het laatste coronanieuws en staan we uitgebreid stil bij hun bijdrages afgelopen jaar.

Even volhouden
Al een jaar lang proberen Marion Koopmans en Diederik Gommers Nederland door de crisis heen te helpen. Ze mogen hier binnenkort de Machiavelliprijs voor in ontvangst mogen nemen, maar toch geeft Koopmans eerst een update over de coronacijfers. “We zien dat we in een langzaam opbouwende derde golf zitten. Hoe dat precies gaat zijn dat weten we niet, want er zit nog veel onzekerheid in. We moeten het nog even volhouden.”

Verscherpen
Mark Rutte heeft in de laatste persconferentie aangegeven dat de maatregelen ook weer verscherpt kunnen worden als de cijfers blijven stijgen. Ligt dat in de lijn der verwachting? “Het hangt er vanaf hoe snel er gevaccineerd kan worden en of je daar iets van gaat zien, maar zoals de berekeningen van het RIVM nu zijn lijkt er niet verscherpt te hoeven worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Twijfel
Gommers en Koopmans zijn beiden lid van het Outbreak Managment Team. Vanuit Den Haag wordt er heel stellig naar de adviezen van dat team gewezen, maar heeft het OMT het ook altijd bij het juiste eind gehad? Marion Koopmans: “Je kan het perspectief en het vergelijkingsmateriaal bieden, maar de uiteindelijke keuzes liggen echt bij de politiek.” Ook Diederik Gommers is het daarmee eens. ‘’We twijfelen heel veel omdat het geen absolute wetenschap is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers en Marion Koopmans terug.

Vergelijkbare artikelen