Marieke Smits: “Het lijkt erop dat ze Omtzigt eruit proberen te wippen”

Een roerige dag in de politiek: na een blunder met de aantekeningen van Ollongren werd donderdag bekend dat Ollongren en Jorritsma hun taken neerleggen als verkenners. Maar een nieuwe voordracht volgde snel: een paar uur later werd aangekondigd dat Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) nu de verantwoordelijkheid hebben gekregen gesprekken te voeren met alle fractievoorzitters over een mogelijke formatie. Parlementair journalist Marieke Smits en politiek commentator Joost Vullings bespreken de gevolgen.

Omtzigt
Het was een pijnlijk moment voor politiek Den Haag. Verkenster Ollongren liep met aantekeningen over de formatie onder haar arm naar buiten en dat werd gefotografeerd. Op de aantekeningen leek het alsof de positie van Pieter Omtzigt besproken is. Er was te lezen: ‘Omtzigt functie elders’. Volgens Politiek verslaggever Marieke Smits lijkt het erop dat ze Omtzigt de deur uit willen hebben. “Het lijkt er eigenlijk op, als je het zo leest, dat ze hem proberen eruit te wippen.”

Achterkamertjes
Volgens Politiek commentator Joost Vullings ligt de informatie extra gevoelig omdat Ollongren, naast verkenner, ook nog eens minister is. “Zij is de macht en moet worden gecontroleerd worden door de Tweede Kamer. Als de macht dan in de achterkamertjes gaat bepalen wat er met Kamerleden moet gebeuren ligt dat natuurlijk extreem gevoelig.” Dat betekent overigens niet dat Pieter Omtzigt de Kamer ook daadwerkelijk zal moeten gaan verlaten. “Dat is heel mooi aan de Tweede Kamer. Ze kunnen hem allerlei functies aanbieden, als hij het niet wil kan die gewoon blijven zitten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuwe verkenners
De twee verkenners waren nog maar nauwelijks opgestapt en er stonden alweer twee nieuwe klaar om ze op te volgen. Tamara van Ark en Wouter Koolmees staan klaar om de formatie in goede banen te leiden. Is dit een goede keuze? “Het zijn mensen die heel goed liggen bij alle politici.” Maar hij is ook kritisch: “Je ziet wat ervan komt als ze te dicht op partijleiders zitten, het hadden misschien meer mensen buiten moeten zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Joost Vullings en Marieke Smits terug.

Vergelijkbare artikelen