Leo Lucassen: “Inburgering is meer een hindernis geweest dan mensen echt faciliteren om mee te gaan doen”

Dat de formatie te maken heeft met een moeizame start is zacht uitgedrukt. Maar wat de samenstelling ook wordt, één ding is zeker: migratie zal een van de meest belangrijke topics aan de onderhandelingstafel zijn. We hebben arbeidsmigranten nodig, maar wat kan onze verzorgingsstaat aan? Demograaf Jan Latten, hoogleraar migratie Leo Lucassen en voormalig vluchteling Adam Esmael schuiven aan bij Op1 om dit te bespreken.

Inburgering 
Het is volgens Leo Lucassen vooral heel belangrijk dat de integratie van statushouders zo goed en zo snel mogelijk verloopt, want op dat punt heeft Nederland in de afgelopen jaren behoorlijk tekort geschoten. “Inburgering is meer een hindernis geweest dan mensen echt te faciliteren om mee te gaan doen. Daar is het beleid echt in te kort geschoten.”

Misbruik
Voormalig vluchteling Adam Esmael denkt vooral dat het migratiebeleid van Nederland te zacht is. “Er zijn een heleboel regels, maar mensen houden zich er niet aan. Er wordt ook heel veel misbruik van gemaakt. Bijvoorbeeld bij taalcursussen wordt heel veel fraude gepleegd.” Leo Lucassen erkent dat dit gebeurd, maar verwijt dit toch de Nederlandse staat. “Het niveau van die taalcursussen is bijvoorbeeld abominabel geweest.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Anders benaderen
Volgens demograaf Jan Latten wordt aan de formatietafel een beetje de kop in het zand gestoken als het gaat om migratie. Hij vindt dat we het anders moeten benaderen en het bestaande migratiebeleid moeten omgooien. “Je moet het eigenlijk omkeren als politiek: met hoeveel mensen willen we hier in 2050 wonen? Dan kun je naar aanleiding van zo’n doel kijken, wat is het traject ernaartoe?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Adam Esmael, Jan Latten en Leo Lucassen terug.

Vergelijkbare artikelen