Ab Osterhaus: “Iemand moet duidelijk maken dat er een andere aanpak nodig is”

Er dreigt een vierde golf als we de maatregelen te vroeg opheffen. Met dat nieuws kwam Jaap van Dissel van het RIVM vandaag in de Tweede Kamer. De vierde golf kan ons bespaard blijven, als we de maatregelen tot juni volhouden, zo blijkt uit doorrekeningen. Bij Op1 bespreken viroloog Ab Osterhaus en ziekenhuisbestuurder van het Dijklander Ziekenhuis, Ymke Fokma, dit scenario en de situatie nu.

Vierde golf
Gisteren klonk er een noodkreet van RIVM-onderzoeker Jaap van Dissel. Als we in Nederland de coronamaatregelen te snel opdoeken, kan er zomaar een vierde golf ontstaan in de zomermaanden. Daar is viroloog Ab Osterhaus het mee eens. “De maatregelen die we hebben getroffen, zijn goede maatregelen, maar niet iedereen houdt zich eraan. Er wordt nu gestuurd op een R-getal van 1, maar dat zouden we eigenlijk veel meer naar beneden moeten brengen. Pas dan wordt het virus beheersbaar.”

Andere aanpak
Niemand heeft natuurlijk zin in een vierde golf, maar tegelijkertijd zien mensen de maatregelen ook niet meer zitten. Daar ligt volgens Osterhaus precies het probleem. “We hebben vanaf het begin gezegd dat de zaak beheersbaar wordt als je twee tot drie maanden alles dichtgooit en de alle harde maatregelen neemt die genomen moeten worden. Dan had de horeca niet zo onder druk gestaan en hadden de scholen eerder open gekund. Iemand moet zeggen dat een andere aanpak nodig is, waarbij we zorgen dat het R-getal echt naar beneden gaat. Anders krijgen we een vierde golf en zie ik echt dat we dit over de zomer heen gaan tillen.”

Cijfers
Hoe komt het dan dat we inmiddels twee miljoen prikken hebben gezet, maar dat niet terug te zien is in de cijfers? Osterhaus: “Dat is wel degelijk terug te zien in de cijfers. Je ziet bij de oudere groepen die gevaccineerd zijn dat de cijfers flink teruglopen, maar dat zijn niet de mensen die het virus verspreiden. Dat zijn mensen in de twintig en dertig en die worden voorlopig nog niet gevaccineerd en willen misschien ook helemaal niet gevaccineerd worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ziekenhuispersoneel
De coronamarathon in de ziekenhuizen gaat dus nog even door, daarom moeten we volgens ziekenhuisbestuurder Ymke Fokma het ziekenhuispersoneel erg dankbaar zijn. “Het personeel werkt zo hard, iedereen draait extra diensten en stagiairs komen terug. Het is zo onbaatzuchtig iedereen blijft gewoon naar het werk komen. Als het enige wat wij hoeven doen ons aan de basisregels houden is, lijkt me dat een kleine moeite. Dan houden wij het in het ziekenhuis ook vol.”

Kijk hier het hele gesprek met Ab Osterhaus en Ymke Fokma terug.

Vergelijkbare artikelen