Charlotte Pouwels droomt ervan om astronaut André Kuipers op te volgen

Krijgt André Kuipers eindelijk een opvolger? Voor het eerst in elf jaar is de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op zoek naar nieuwe astronauten. Volgende week gaat de zware en lange sollicitatieprocedure van start, en dat is voor Charlotte Pouwels eindelijk de kans op de baan van haar dromen. Bij Op1 vertellen André Kuipers en Charlotte Pouwels alles over de aantrekkingskracht van de ruimtevaart.

Pouwels is een van de duizenden aanmelders voor het nieuwe programma. Maar aan welke eisen moet een astronaut eigenlijk voldoen? “Heel veel mensen kunnen het, je hoeft niet echt een supermens te zijn. Maar er zijn een paar basiseisen.” Geeft André Kuipers aan. Zo moet je een academische beta-opleiding hebben afgerond en drie jaar ervaring in je vakgebied hebben. Ook moet je goed Engels kunnen spreken en redelijk gezond zijn. “Je hoeft geen topatleet te zijn, want daar heb je ook helemaal geen tijd voor.” De grootste angst voor astronauten is volgens Kuipers dat je wordt afgekeurd. “Alle astronauten zijn bang voor de dokter.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bij Pouwels begon het allemaal door Star Trek te kijken. Daar begon haar passie. Toch ging ze die droom niet direct achterna. Dit had volgens haar alles te maken met het feit dat het worden van astronaut vaak als onhaalbaar bedrukt wordt. Ze heeft dan ook eerst nog naar een paar andere sectoren gekeken totdat ze echt besloot dat haar hart in de ruimte lag. “Ik wilde gewoon iets doen met de hersenen die ik heb.”

Kijk hier het hele gesprek met André Kuipers en Charlotte Pauwels terug.

 

Vergelijkbare artikelen