Ernst Kuipers: ”Ook in de ziekenhuizen zien we het aantal opnames stijgen”

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge houden dinsdagavond weer een persconferentie. Er worden, met oog op de hoge besmettingscijfers, geen versoepelingen verwacht. Dit terwijl het draagvlak voor de maatregelen steeds kleiner wordt. Eén klein lichtpuntje: de avondklok wordt verschoven naar 22.00 uur. Politiek verslaggever Xander van der Wulp, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers en OMT-lid Alma Tostmann schuiven dinsdag aan bij Op1 om de nieuwe ontwikkelingen te bespreken.

Ernst Kuipers over de verruiming van de avondklok. ”Op dit moment zitten we met het aantal besmettingen en ook het aantal ziekenhuisopnames op een hoog niveau. We zitten zelfs op een hoger niveau dan verschillende momenten waarbij afgelopen twaalf maanden de maatregelen zijn aangescherpt. Dat geeft aan dat er niet heel veel ruimte voor versoepelingen is. De avondklok een uur opschuiven heeft vrijwel geen effect. Het is een maatregel die goed wordt nageleefd, maar ook weinig draagvlak heeft.”

Avondklok
Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp geeft het kabinet door de avondklok een uur op te schuiven wel een signaal af. ”Het lijkt er nu op dat er toch wel weer iets kan, terwijl tegelijkertijd de boodschap is: er kan niks versoepeld worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ziekenhuizen en vaccinaties
Volgens Ernst Kuipers past het aantal ziekenhuisopnames exact bij het aantal coronabesmettingen in Nederland. ”Ook in de ziekenhuizen zien we het aantal opnames stijgen. Het is helemaal niet relatief rustig.” RIVM-directeur Jaap van Dissel noemde de verhouding tussen het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames nu minder eenduidig. Ernst Kuipers is het daar dus niet mee eens. ”Ik ben het heel vaak met Van Dissel eens, maar in dit geval niet. De cijfers komen echt precies overeen.”

Ernst Kuipers zou graag zien dat de tweede vaccinatieprik verder uitgesteld wordt. ”Dan kan er eerst zoveel mogelijk ingezet worden op vaccineren, om te zorgen dat een zo groot mogelijke groep een eerste prik heeft gehad. Ik zou willen dat de Gezondheidsraad in ieder geval wil kijken naar deze optie. We moeten ons altijd aan de Gezondheidsraad houden, maar tegelijkertijd ook vragen of het anders kan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers, Xander van der Wulp en Alma Tostmann terug. 

Vergelijkbare artikelen