Barbara Barend over WK-voetbal in Qatar: ”Mijn activistenhart hoopt stiekem dat landen zich terugtrekken”

Morgen staat de eerste kwalificatiewedstrijd van het Nederlands Elftal op het programma voor het zeer omstreden WK-voetbal in Qatar. Moet het elftal van bondscoach Frank de Boer daar wel gaan spelen terwijl duizenden arbeiders zijn omgekomen bij de bouw van de stadions? Dinsdagavond bij Op1 bespreken sportjournalist Barbara Barend en onderzoeksjournalist van De Volkskrant Willem Feenstra de laatste ontwikkelingen rondom een eventuele boycot van het WK in de woestijn van Qatar.

Barbara Barend over de vraag of het Nederlands elftal bij het doorkomen van de kwalificatiereeks in Qatar moet gaan voetballen. ”Ik hoop dat niet alleen Nederland, maar een heleboel landen zeggen: wij gaan niet. Natuurlijk weet ik dat dat niet gaat gebeuren. We weten dat de stadions door slaven gebouwd zijn en er heel veel doden zijn gevallen. Mijn activistenhart hoopt stiekem dat er wel landen zijn die zich terugtrekken.”

”Nederland wil met nog een aantal landen een statement maken over de gebeurtenissen in Qatar. Dat gaat ook gebeuren en de bondscoach Frank de Boer steunt zijn spelers ook als zij een statement willen maken”, aldus sportjournalist Barbara Barend.

Onderzoeksjournalist Willem Feenstra is in Qatar geweest en zag midden in de woestijn meerdere stadions. ”Dat is al een tamelijk bizarre ervaring. Tussen het zand door zie je ineens grote muren van stadions verschijnen. Ook zie je daar de werkkampen waar de arbeiders werken. 95% van de bevolking van Qatar is gastarbeider. Overigens verschilt de staat van de kampen enorm. Je hebt zogenoemde showkapen en kampen die wij absoluut niet mogen zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Barbara Barend en Willem Feenstra terug. 

Vergelijkbare artikelen