Vera Pauw: “Als dat niet op dat moment gebeurd was, waren we nu geen Europees kampioen geweest”

Lang stonden de vrouwelijke voetballers ver in de schaduw van hun mannelijke collega’s, maar de afgelopen jaren hebben de vrouwen zich daar steeds meer uit gevoetbald. Onlangs doken er 75-jaar oude beelden op die aantonen wat voor lange weg vrouwenvoetbal heeft afgelegd. Maandagavond bij Op1: drie vrouwen die aan de wieg stonden van het succes van nu; oud-Oranjeleeuwinnen Daphne Koster en Jeanet van der Laan en voormalig bondscoach Vera Pauw.

Vera Pauw wilde al voetballen sinds ze kon lopen maar mocht pas meedoen vanaf 1976, toen ze dertien jaar was. “Mijn vader heeft op een gegeven moment een brief geschreven aan de KNVB met ‘we kunnen d’r echt niet meer houden, doe er wat aan.” Ze heeft zich vervolgens jarenlang hardgemaakt voor gemengd voetbal. Zo ging ze met een camera naar de training van de toen veertienjarige Jeanet van der Laan om te laten zien dat ze de jongens makkelijk bijhield. “Dat was cruciaal want als dat niet op dat moment gebeurd was, waren we nu geen Europees kampioen geweest en waren we geen finalist WK geworden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen