Sjaak de Gouw, Tom-Jan Meeus en Armand Girbes over het Catshuisoverleg en de huidige besmettingscijfers

Het kabinet had zondag opnieuw een Catshuisoverleg. Er worden dinsdag op de persconferentie geen nieuwe versoepelingen aangekondigd. GGD-baas Sjaak de Gouw, politiek columnist Tom-Jan Meeus en intensivist Armand Girbes bespreken bij Op1 dit besluit en gaan in op de huidige besmettingscijfers.

Voorlopig geen versoepelingen
Is er nu helemaal geen licht aan het eind van de tunnel? Volgens Meeus heeft demissionair minister Grapperhaus wel het verzoek gekregen om te kijken naar alternatieven van de avondklok. Meeus stelt dat de proportionaliteit van de avondklok zodanig is, dat als je wil versoepelen, je volgens de juristen altijd als eerste de avondklok moet nemen. “Dat betekent dat het kabinet een beetje klem zit.”

Zolang die avondklok er nog is lijkt het Meeus dus niet waarschijnlijk dat er al andere versoepelingen worden verkondigd. Grote versoepelingen verwacht hij sowieso nog niet snel: “Het gaat acht tot tien weken kosten voordat alle kwetsbaren zijn gevaccineerd, op basis waarvan je echt tot serieuze openstelling kunt komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stijgende coronacijfers
Volgens Armand Girbis, hoofd Intensive Care van UMC Amsterdam, moet er niet alleen gekeken worden naar het aantal besmettingen maar ook meer naar wie er besmet raken. Het Nederlandse beleid is gestuurd op het niet overbelasten van de zorg, maar niet iedereen die besmet is komt op de intensive care. Girbes wil hier meer focus op. “Zijn het allemaal vijftienjarige die getest zijn, of zijn het zeventigjarigen met vetzucht?”

Is dit haalbaar? Sjaak de Gouw, directeur Publieke Gezondheid GGD: “Wat nu al gebeurd, wat ook al verwerkt wordt in de data, is leeftijd en geslacht.” Er wordt volgens hem al rekening gehouden met de vele kinderen die bijvoorbeeld nu getest worden. Voorheen werd er vanuit gegaan dat één IC-opname gelijk stond aan 1340 besmettingen, dit besmettingsgetal is nu hoger “vanwege de vele asymptomatische mensen en kinderen die getest worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen