Maarten van Rossem: ”Als De Jonge geen excuses maakt: dan deug ik wel, maar hij niet”

Maandagavond te gast: Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling Geneesmiddelen, dat gisteravond besloot de vaccinaties met AstraZeneca te stoppen, en Saskia Middeldorp – Hoofd interne geneeskunde Radboudumc die dat besluit onbegrijpelijk vindt.

Ton de Boer kwam vorige week nog met het verhaal dat het vaccin van AstraZeneca veilig is. ”Trombose komt in Nederland heel vaak voor, 17.000 diagnoses per jaar. Daarom kan het dus heel makkelijk voorkomen dat als je geprikt bent, dat een aantal mensen daarna de diagnose trombose krijgen, zonder dat het door het vaccin komt. Het aantal dat gemeld werd, was ook nog eens veel lager dan normaal gesproken voorkomt.”

Ernstige klachten
Dat was dan ook de reden dat de voorzitter van het College ter Beoordeling Geneesmiddelen Ton de Boer vorige week met het verhaal kwam, dat het vaccin van AstraZeneca veilig was. Nu is er volgens De Boer toch iets veranderd. ”Dit weekend is er informatie gekomen van patiënten met ernstige klachten uit Zweden en Denemarken. Die mensen hebben stolling, maar dan op allerlei plekken en lage bloedplaatjes. Ook waren het relatief jonge mensen.”

Trombose-expert Saskia Middeldorp was teleurgesteld in het besluit van Nederland om tijdelijk te stoppen met het vaccin van AstraZeneca. ”Toen dit vanmorgen rouw op mijn dak viel, heb ik die teleurstelling gedeeld. Ik ben van mening dat het nu stopzetten van een vaccinatietrein – tijdens deze derde coronagolf – op een heel slecht moment komt. Het is een duivels dilemma, maar ik had liever gezien dat de gevallen die er nu zijn, sneller worden uitgezocht. Als het dan nodig blijkt om te stoppen met dit vaccin, dan is het echt nodig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kritiek
Historicus Maarten van Rossem regelde zelf een vaccinatie en dat leverde kritiek op van demissionair premier Rutte en minister De Jonge. Demissionair minister De Jonge twitterde zelfs over de actie van Van Rossem: ”Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Egoïsme is wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken.”

Maarten van Rossem is het niet eens met het verwijt van de minister. ”Ik deug weldegelijk. Het is minister De Jonge die niet deugt. Ik ben het namelijk niet eens met de tweet. De conclusie is dat ik de afspraak voor een vaccin heb gemaakt in de week dat mijn leeftijdsgroep ook daadwerkelijk aan de beurt was. Ik heb alleen het initiatief genomen omdat de informatievoorziening van de overheid dermate belazerd was.”

Telefoontjes
Van Rossem werd door een collega gebeld, die hem informeerde om een telefoonnummer te bellen waar hij een afspraak mee zou kunnen regelen voor een vaccin. ”Ik heb nog even gewacht en eerst de huisartspraktijk gebeld. Zij wisten ook nog helemaal niets van de Nederlandse overheid. De week daarna ben ik gaan bellen.”

Van Rossem mocht na het eerste telefoontje geen afspraak maken, maar bij het tweede gesprek was dat totaal anders. Hij kreeg eerst iemand aan de lijn die hem vertelde dat een afspraak maken mogelijk was, maar dat bleek toen hij werd doorverbonden toch niet het geval. Toen hij iets later nog weer belde, kon het tóch weer wel. ”Dus als meneer De Jonge de kleine moeite had genomen om te informeren hoe het zat, dan zou dit het moment zijn om excuses aan mij aan te bieden. Doet u dat niet: dan deug ik wel, maar u niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen