Arendo Joustra, Marieke Smits en Peter Kanne blikken terug op het debat tussen Geert Wilders en Mark Rutte

Donderdagavond was het vierde en laatste Pauw’s verkiezingsdebat, live vanuit De Melkweg in Amsterdam. Dit keer staan PVV-lijsttrekker Geert Wilders en VVD-lijsttrekker Mark Rutte tegenover elkaar. Direct na het debat blikken we bij Op1 terug met opinieonderzoeker voor I&O Research Peter Kanne, Parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits en hoofdredacteur van Elsevier Weekblad Arendo Joustra. Wie komt er als winnaar uit het debat?

“Als je van aanvallend voetbal houdt, dan heeft Wilders wel gewonnen eigenlijk”, stelt Arendo Joustra in het begin van het gesprek. Maar hij vond ook dat Rutte goed verdedigde. Joustra vond het opmerkelijk dat Wilders van Rutte de kans kreeg excuses te maken en zo wellicht mee te kunnen regeren. Wilders pakte deze kans volgens hem alleen niet.

Marieke Smits vindt vooral de stellingen van de VVD opvallend. “Omdat je dus ziet dat de campagne bij de VVD niet om de VVD gaat, maar over Rutte.” De twee stellingen laten dit volgens haar zien. In plaats van hier voor twee onderwerpen te kiezen die de VVD belangrijk vindt, zoals veiligheid of economie, “wordt echt Rutte naar voren geschoven als leider van de natie”.

Peter Kanne houdt een opiniepeiling bij van het debat tussen Wilders en Rutte. De kijkers vonden volgens zijn peiling Mark Rutte het meest overtuigend. Het verschil is echter niet enorm groot. Kijkers vonden het debat minder inhoudelijk dan andere debatten, maar ze vonden het wel leuk. Het debat was volgens hem geen gamechanger.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bekijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen