Liane den Haan: “50-plus is een partij met een erfenis en dat neem je mee”

Lijsttrekker van 50Plus Liane den Haan en lijsttrekker Henk Krol van zijn gelijknamige partij willen allebei weer in de Tweede Kamer terecht komen met hun partijen. Bij Op1 leggen zij uit waarom kiezers op hen moeten stemmen.

Erfenis
Na een hele hoop hommeles leek met Liane den Haan de rust eindelijk wedergekeerd bij ouderenpartij 50-plus, maar een week voor de verkiezingen ging het alsnog helemaal mis. Hoe komt het toch dat er zoveel gedoe is bij de partij? Volgens Liane den Haan ligt het onder andere aan het verleden van de partij. “50-plus is een partij met een erfenis en dat neem je mee. Daar kom je in vijf maanden helaas niet vanaf als je ook nog campagne aan het voeren bent.”

Kopje koffie
Het knapte afgelopen week in de partij toen Den Haan pleitte voor een pensioenleeftijd van 67 jaar. Dat is in strijd met de 65 jaar die 50-plus altijd nastreefde en dat leverde forse kritiek op van nummer 3 op de lijst Ellen Verkoelen. “Het is jammer dat dit soort dingen niet binnen de partij blijven, maar Ellen en ik hebben elkaar gesproken en er is een datum afgesproken om koffie te drinken.” Dat kopje koffie gaat er echter niet snel komen. Ellen Verkoelen laat in een reactie namelijk weten dat ze tot 17 maart geen tijd heeft. Is het voor haar wel urgent genoeg? “Dat is logisch, we moeten ook nog campagne voeren.” Aldus Den Haan.

Flexibele AOW
Volgens Den Haan mag er niks aan het verkiezingsprogramma worden gedaan, maar juist in dat programma staat dat er een volledige AOW-uitkering moet komen op 65 jaar. Waarom heeft ze het dan toch over 67? Dat komt volgens Den Haan omdat ze pleit voor een flexibele AOW. “We vinden dat een volledige uitkering mogelijk moet zijn op 65 jaar. We hebben het dus eigenlijk over een flexibele AOW.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nieuwe kapitein
Voormalig voorman van 50-plus, Henk Krol, vindt dat 50-plus op deze manier de normen en waarden van de partij in de steek laat. “Het belangrijkste voor de partij was dat we knokten tegen het nieuwe pensioenakkoord. Daar waren we enorm op tegen en daar hebben we ons enorm voor ingezet. Dan komt er een nieuwe kapitein op het schip en die laat alles varen.” Liane den Haan is het uiteraard niet met Krol eens. “Henk, het enige wat je hebt gedaan is 10 jaar lang nee gezegd en daar heb je helemaal niks mee bereikt.” Krol: “10 jaar geleden waren de pensioenen een totaal taboe in de kamer, nu praat iedereen ervoer. Dat hebben we bereikt Liane.”

Triest
Ondanks alle kritiek die Krol op Den Haan uit staat in het programma van de nieuwe partij van Krol ook niet dat de pensioenleeftijd terug moet naar 65. “Dat hebben we er inderdaad niet instaan, maar het is zeker wel het streven. Wat wel in het partijprogramma staat is dat we ons gaan verzetten tegen het nieuwe pensioenakkoord en dat doet 50-plus niet meer. Dat vind ik zo triest.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Liane den Haan en Henk Krol terug.

Vergelijkbare artikelen