Maartje Rammeloo: “Als je een halve ton omzet verliest en je krijgt 3000 euro steun, dan is dat niet in verhouding”

Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees, werd gezien als reddende engel van de Nederlandse economie, door zijn steunpakketten voor ondernemers en zzp’ers. Toch is het volgens Koolmees tijd om de arbeidsmarkt te hervormen en vertelt hij bij Op1 hoe hij dat wil realiseren. Ook schuiven operazangeres Maartje Rammeloo en voormalig taxichauffeur Mirsad Bektašević aan. Hoe komen zij rond tijdens deze crisis?

Doorgeschoten
Wouter Koolmees opent het gesprek door te zeggen dat de flexcontracten volledig zijn doorgeschoten. “Jongeren gaan van het ene flexcontract naar het andere en hebben grote moeite om ertussen te komen met een vast contract. Dat heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de woningmarkt. Jongeren kunnen geen hypotheek krijgen, wachten langer met samenwerken enzovoort. Het zijn echt forse gevolgen.”

Niet in verhouding
Operazangeres Maarje Rammeloo is zzp’er en heeft door de coronacrisis een enorm omzetverlies geleden. “Op dit moment zit ik op zeker 75% omzetverlies en in 2021 zal dat nog erger worden. We zijn er nog niet, dus het zal nog wel even duren voor we weer voldoende inkomsten kunnen halen uit deze sector.” Volgens Rammeloo is de steun voor zzp’ers dan ook veel te weinig. “Als je het hebt over een omzetverlies van een halve ton en je krijgt 3000 euro aan steun, dan is dat niet in verhouding.”

Vangnet
Wouter Koolmees herkent het probleem, maar wil ook aangeven dat het bijzonder is dat er überhaupt steun is voor zzp’ers. “Normaal gesproken is er geen steun en zekerheid voor zzp’ers. Door de coronacrisis houden we rekening met de bijzondere omstandigheden en is er nu een vangnet gecreëerd. Dat is op bijstandsniveau, maar voorheen was er helemaal niks.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen