Xander van der Wulp en Peter Kanne blikken terug op het debat tussen Lilianne Ploumen en Sigrid Kaag

Maandagavond leidt Jeroen Pauw vanuit De Melkweg in Amsterdam het eerste debat in een serie van vier verkiezingsdebatten. Tegenover elkaar staan lijstrekkers Lilianne Ploumen van de PvdA en Sigrid Kaag van D66. Na afloop blikken politiek verslaggever Xander van der Wulp en opiniepeiler Peter Kanne van I&O Research bij Op1 terug op het debat. Wie weet de twijfelende kiezer het best naar zich toe te trekken?

Dit was de eerste keer dat Ploumen en Kaag een-op-een met elkaar in debat gingen. Wat is opgevallen? Xander van der Wulp: “Het was een prettig debat om naar te luisteren. De lijsttrekkers zochten de overeenkomsten en daarnaast soms de verschillen.”

Het viel hem op dat de partijen eigenlijk meer de confrontatie met de PVV en de CDA zochten. Lamyae Aharouay: “Het is wel een sociaal liberale partij die tegen een sociaal democratische partij staat. Die verschillen zouden er genoeg moeten zijn. Je kan je afvragen, moet je die een week voor de verkiezingen niet uitventen?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Flitspeiling
Peter Kanne heeft naar aanleiding van het debat tussen Lilianne Ploumen en Sigrid Kaag een flitspeiling gehouden. Dit onderzoek is twee weken geleden begonnen en afgenomen onder mensen die vaker naar debatten hebben gekeken en ook daadwerkelijk naar het debat van maandagavond hebben gekeken. Hieruit is gebleken dat de mensen over de inhoudelijkheid van het debat best tevreden zijn. Volgens Peter Kanne hebben 1000 mensen de enquête ingevuld, waarbij de waardering voor de lijsttrekkers voor het debat en na afloop hiervan is gemeten.

Eén van de stellingen was of de lijsttrekkers betrouwbaar als minister-president zouden zijn: “Daar scoorde Sigrid Kaag vooraf duidelijk beter dan Lilianne Ploumen. Dat is nu nog zo en zelfs voor Sigrid nog iets verbeterd, van 55% naar 71%.” Lilianne Ploumen scoorde beter op de stelling ‘Begrijpt wat er leeft onder gewone mensen’, dat was 71% en dat is gestegen naar 80%.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Xander van der Wulp en Peter Kanne terug.

Vergelijkbare artikelen