Lilian Marijnissen, Ank Bijleveld, Hedy d’Ancona en Lamyae Aharouay over seksisme in de politiek

Uit data-analyse is gebleken dat onze vrouwelijke volksvertegenwoordigers online eerder negatief worden aangesproken dan onze mannelijke volksvertegenwoordigers. Regelmatig worden ze als ‘vrouwtje’, ‘meid’ of ‘meisje’ aangesproken. Er is bovendien gebleken dat tien procent van alle tweets gericht aan vrouwen op kieslijsten haatdragend of zelfs bedreigend is. Maandagavond, op internationale vrouwendag, schuiven Lilian Marijnissen, Ank Bijleveld, Hedy d’Ancona en Lamyae Aharouay aan bij Op1 om de haat tegen vrouwelijke politici te bespreken.

Bedreigend
Hedy d’Ancona vindt het een schande dat vrouwelijke volksvertegenwoordigers veel te maken krijgen met online haatberichten. ”Het is vernederend, bedreigend en het is werkelijk niet te geloven. Het is met geen pen te beschrijven wat ik de afgelopen jaren zie gebeuren.”

Volgens Hedy d’Ancona moeten vrouwen die last hebben van haatberichten niet denken dat het individuele problemen van hen zijn. ”Het is structureel. Het is werkelijk te erg voor woorden en het schrikt jonge vrouwen af om de politiek in te gaan.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Norm
Lijsttrekker van de SP Lilian Marijnissen snapt dat dit voor veel vrouwen een probleem is waar zij niet graag over praten. ”Het laatste wat je wil is dat dit aan je blijft hangen. Ik probeer mij er zo min mogelijk van aan te trekken. Toch maakt dat het niet ineens oké. Laten we ons door dit soort dingen niet uit het veld slaan.”

Volgens politiek verslaggever voor het NRC Lamyae Aharouay heerst er een bepaalde norm in Den Haag. ”De norm is dat je man bent en wit. In de top tien van vrouwen die het meest aangevallen worden, zie je dat een derde daarvan een migratieachtergrond heeft. Dat heeft dus ook een versterkend effect.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen