Marc Kaptein: “We kunnen vanaf 1 april 500.000 doses vaccin per week leveren”

Demissionair minister Hugo de Jonge vertelde ons dinsdag dat we hopelijk een leuke en gezellige zomer tegemoet gaan en dat iedereen die dat wil in juli gevaccineerd kan zijn. Maar, zijn hier wel genoeg vaccins voor? Bij Op1 vertelt medisch directeur van Pfizer Marc Kaptein of er ook daadwerkelijk voldoende vaccins geleverd kunnen worden. Mark Kramer voorzitter Acute Zorg N-H & Flevoland is niet bepaald in jubelstemming: hij maakt zich veel zorgen over de komende weken.

500.000 doses
Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn: “Iedereen die het wil kan op 1 juli zijn eerste prik te pakken hebben.” Volgens Hugo de Jonge gaat dat om ruim 18 miljoen prikken. Een groot deel daarvan moet worden geleverd door Pfizer, waar Marc Kaptein medisch directeur is. Kunnen er in zo’n korte tijd wel zoveel prikken geleverd worden? “De uitspraken verbazen mij niet. We hebben gisteren naar buiten gebracht dat we vanaf 1 april 500.000 doses vaccin per week kunnen gaan leveren. Als we dat kunnen doorzetten is 1 juli haalbaar voor de 18-plus populatie in Nederland.”

Te optimistisch
Toch is iedereen wat voorzichtig met het geloven van de woorden van De Jonge. Kaptein: “Ja dat begrijp ik wel, want hij is vaak te optimistisch gebleken. In dit geval denk ik wel dat we het echt met elkaar eens zijn en het echt kan.” Mark Kramer, die voorzitter is bij Acute Zorg H-H & Flevoland is het daar niet helemaal mee eens. “Ik dacht: ‘daar heb je Hugo weer’. Ik hoop dat die het kan waarmaken en als dat lukt: chapeau, maar het moet nog wel even gebeuren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Genadeloos
Mark Kramer blijkt ook iets minder optimistisch over het versoepelen van maatregelen. Hoewel iedereen klaar is met het virus is de biologie ervan volgens hem genadeloos. “We moeten ons nog even houden aan de maatregelen, zodat het niet uit de hand loopt.” Marc Kaptein geeft aan dat hij het daar niet mee oneens is. “Op de korte termijn moeten we onze kiezen op elkaar houden. Als we ons gedrag nu laten gaan, liggen de IC’s snel vol. De komende weken worden echt nog heel erg pittig, maar daar moeten we doorheen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zonnig vooruitzicht
Tot slot wil Marc Kaptein positief afsluiten. “Ik ben toch echt wel heel erg optimistisch over eind juni, begin juli. Dan zijn we hopelijk allemaal gevaccineerd en kunnen we weer een wat zonnigere toekomst tegemoet.” “Punt, Stop.” Met deze positieve noot wordt het gesprek afgesloten.”

Kijk hier het hele gesprek met Marc Kaptein en Mark Kramer terug.

Vergelijkbare artikelen