Lucas van Merwijk, Diederik van Vleuten, Jack Spijkerman en Cornald Maas met een ode aan Jeroen van Merwijk

Cabaretier en kunstenaar Jeroen van Merwijk is woensdagochtend in alle vroegte overleden aan de gevolgen van kanker. Hij schreef duizenden liedjes en maakte ontelbare schilderijen. Bij Op1 schuift zijn broer Lucas van Merwijk aan, die vorig jaar december de cd ‘Leve van Merwijk’ maakte met Harrie Jekkers. Diederik van Vleuten en Jack Spijkerman komen praten over het verlies van hun dierbare vriend en Cornald Maas vertelt over zijn bezoek aan Jeroen in zijn atelier in Frankrijk.

Mooie herinneringen 
Dat Jeroen van Merwijk zou komen te overlijden stond al enige tijd vast. Hij leed aan darmkanker en was ongeneselijk ziek. In zijn laatste dagen omarmde Van Merwijk de ziekte. In december van vorige jaar vertelde hij nog dat hij vooral keek naar al het moois dat de ziekte hem gebracht heeft. Zijn broer Lucas van Merwijk probeert dan ook vooral aan de mooie herinneringen te denken. “Ik denk heel veel terug aan de beginperiode. Dat alles zich ontwikkelde en hij gewoon aan tafel zat te tekenen.”

Zinloosheid van het bestaan
Ook goede vriend Diederik van Vleuten krijgt de vraag hoe hij Jeroen zou willen typeren. Daar blijkt hij geen gemakkelijk antwoord op de vinden. “Ja, daar vraag je me wat. Ik heb zo ontzettend met Jeroen gelachen. Vanaf het eerste moment dat ik hem tegenkwam hadden we meteen de slappe lach. We omarmden de zinloosheid van het bestaan, maar juist daarin ligt zoveel zin, omdat je er dan zulke mooie grappen over kan maken.

Jenever 
Ook cabaretier, presentator en natuurlijk ook goede vriend Jack Spijkerman denkt met veel plezier terug aan mooie avonden met veel jenever. “Als ik Jeroen belde, was het het eerste wat die vroeg of er jenever in huis was. Als ik dan ja zei, kwam die er meteen aan. Met zijn tweeën probeerden we dan in drie kwartier alle wereldproblemen op te lossen. Dat was heel erg leuk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Leve van Merwijk 
Toen zijn vrienden te horen kregen dat Jeroen ongeneselijk ziek was, besloot een deel van die vrienden de CD ‘Leve van Merwijk’ op te nemen. Een bijzonder cadeau van zijn kleinkunstenaar-vrienden, onder wie Harrie Jekkers en Diederik van Vleuten. Ze maakten een cd voor hem: “Leve van Merwijk! Vrienden zingen Jeroen”, waarop ze liedjes zingen van Jeroen, onder begeleiding van de band van zijn broer, Lucas van Merwijk.

Breekbare mensen
Eén van de kleinkunstenaar-vrienden was dus Diederik van Vleuten. Voor de CD zocht hij het liedje ‘breekbare mensen’ uit. “Ik vind dat één van zijn mooiste teksten, ik heb een band met die tekst. In 2009 in Frankrijk vroeg Jeroen mij ooit wat ik zijn mooiste liedje vond. Toen ik breekbare mensen antwoorde, liep Jeroen zijn atelier in en kwam terug met de gekalligrafeerde tekst van breekbare mensen. Dat hangt nog steeds aan de muur.” Vandaar dat Diederik van Vleuten live bij Op1 ‘breekbare mensen’ wilde spelen. Een ode aan zijn goede vriend Jeroen van Merwijk.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Komedie
Tot slot wil Jack Spijkerman nog wat vertellen. “We waren niet zo lang geleden een komedie aan het schrijven over cabaretiers de dood gingen. Jeroen bedacht ook nog de meeste grappen, terwijl we ons allemaal niet realiseerden dat hij de eerste zou zijn. Potverdomme.”

Kijk hier het hele gesprek over Jeroen van Merwijk terug. 

Vergelijkbare artikelen