Demissionair minister Hugo de Jonge over één jaar corona in Nederland

Eén jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland maken we de balans op met demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. Het RIVM zegt dinsdag bij het bekendmaken van de nieuwe weekcijfers nog geen goede vooruitzichten te hebben. Dinsdagavond bij Op1 blikken we met coronaminister De Jonge terug op het afgelopen jaar en bespreken we de huidige stand van zaken.

De besmettingscijfers in Nederland lopen op, desondanks gaan er woensdag versoepelingen in. Minister Hugo de Jonge legt uit dat ze bewust voor dit risico hebben gekozen. “We zien dat mensen ongelofelijk klaar zijn met de maatregelen. Waar we een jaar geleden met name tegen het virus te vechten hadden, hebben we inmiddels met name met onze eigen ‘coronamoeheid’ te maken. De samenleving snakt naar perspectief”. Hugo de Jonge legt uit dat het in deze situatie belangrijk is om behoedzame stappen te zetten en dat het af en toe ook nodig zal zijn om een stap terug te doen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Sneltesten
Vaccinaties gaan ons vermoedelijk uit de crisis helpen, maar ook sneltesten zijn van harte welkom. Op dit moment is het wettelijk nog niet goedgekeurd om thuis sneltesten af te nemen, omdat de testen alleen onder toezicht van een medicus gedaan mogen worden. Tijs van den Brink: “Waarom is er geen wet die dat overbodig heeft gemaakt?” Hugo de Jonge vertelt dat hij op dit moment met onder andere Jan Kluytmans hard aan het werk is om de begeleide zelfafname te vereenvoudigen en tevens mogelijk te maken.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Vaccinatiebeleid
Is de minister tevreden met het huidige vaccinatiebeleid? “Ik vind dat we heel erg op stoom zijn gekomen”, legt hij uit. “Ik hoorde iemand gisteren zeggen: “We zijn eigenlijk Vitesse”. Dat had ik mij nooit zo gerealiseerd. Ik voelde me eigenlijk meer Feyenoord. Heel hard werken, en dan toch nog een hoop teleurstellingen”, lacht minister Hugo de Jonge. Vorige week heeft Nederland in één dag 66.000 mensen gevaccineerd en volgens de minister gaat dit cijfer de aankomende weken zelfs nog omhoog. Hij voorspelt dat in april de meest kwetsbare mensen in Nederland gevaccineerd zullen zijn.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De Jonge durft zelfs al voorzichtig te delen dat hij denkt dat Nederland een hele mooie zomer tegemoet gaat. “Onder alle voorbehouden die je daar natuurlijk ook bij moet maken. Er zijn heel veel onzekerheden: of er mutaties op gaan treden, of de vaccinaties ook remmen in de transmissie, dat zijn allemaal onzekerheden. Nog los van de levering van de vaccins. Voor wat we nu weten, is een realistische inschatting dat we een redelijk normale zomer tegemoet gaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hugo de Jonge terug.

Vergelijkbare artikelen