Stefan de Vries en Chazia Mourali over de veroordeling van ex-president van Frankrijk Sarkozy

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is schuldig bevonden aan corruptie en heeft een gevangenisstraf van drie jaar gekregen waarvan twee voorwaardelijk. Hij hoeft niet de cel in, maar krijgt een enkelband. Maandagavond bij Op1 bespreken correspondent Stefan de Vries en presentatrice Chazia Mourali het laatste nieuws over de voormalig president van Frankrijk die veroordeeld is voor machtsmisbruik, maar in hoger beroep gaat.

Stefan de Vries: “Ik had wel gedacht dat hij schuldig zou worden verklaard, maar niet dat hij zo’n relatief zware straf zou krijgen. Dus ik ben behoorlijk verbaasd. Kennelijk werkt de Franse justitie toch nog redelijk goed.”

Reactie in Frankrijk
Chazia Mourali noemt de reacties in Frankrijk tegenstrijdig. “Je hebt mensen die het een schande vinden.” Toch zijn er ook mensen die Sarkozy bijvallen, vooral in zijn eigen kringen. De mooiste reactie vond Mourali van het Franse tijdschrift Liberation, dat zegt “dat het met deze maatregel duidelijk wordt, dat de politici wel degelijk onder de rechterlijke macht vallen. Dat is de trias politica. Niemand staat boven de wet”, voegt De Vries hieraan toe.

Rechtszaken
Dit is nog maar de eerste rechtszaak waarin hij veroordeeld wordt. “Het is een bijvangst”, geeft De Vries aan. De tweede rechtszaak begint over twee weken. De grootste zaak gaat om de oude Kadhafi, Libische dictator die zijn campagne gefinancierd heeft met 50 miljoen euro in contanten. Ze luisterden hem af en kwamen er zo achter dat Sarkozy “een rechter probeerde te charmeren voor een lekker baantje in Monaco”, aldus De Vries.

Vertrouwen in de rechtsstaat
Stefan de Vries: “Je zou kunnen zeggen dat het vertrouwen in de Franse overheid een beetje herstelt zou kunnen worden.” Toch denkt hij dat het wantrouwen nog groot is. Mourali is het hier niet helemaal mee eens, maar denkt wel dat het vertrouwen in de overheid herstelt kan worden. “Het is echt revolutionair. Een echte celstraf, daarmee zeg je gewoon: je kunt niet alles maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Stefan de Vries en Chazia Mourali terug.

Vergelijkbare artikelen