Lijsttrekker van de ChristenUnie Gert-Jan Segers: ”Politici moeten minder beloven op de korte termijn”

Maandagavond bij Op1 in de serie gesprekken met lijsttrekkers: Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, over de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het CPB en zijn ‘Plan voor de samenleving’: hoe wil Segers na tien jaar Rutte het vertrouwen in de overheid herstellen?

Het CPB heeft de verkiezingsprogramma’s dus laten doorrekenen en daaruit blijkt dat het CDA en de VVD, de staatsschuld de komende kabinetsperiode, het meest oplopen. Dat terwijl minister Hoekstra tijdens het RTL verkiezingsdebat andere partijen aanrekende dat zij beter op de portemonnee moeten letten. Lijsttrekker voor de ChristenUnie Gert-Jan Segers daarover: ”‘’Hij zegt dat we moeten gaan bezuinigen. Ja, als we het zo aanpakken als het CDA, dan zou het wel moeten.’’

De volgende generatie
Lijsttrekker van de ChristenUnie Gert-Jan Segers verwijt Hoekstra dus dat hij de rekening doorschuift naar de volgende generatie. Segers: ”De VVD doet het op de lange termijn dan wat beter en dat kan je van de plannen van het CDA niet zeggen. Dan leg je de rekening echt op het bordje van de volgende generatie. Dat is gewoon niet sociaal.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wantrouwen naar de overheid
Lijsttrekker van de ChristenUnie Gert-Jan Segers over het wantrouwen van burgers in de overheid. ”Iedere situatie is natuurlijk anders. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat politiek steeds meer management is geworden. Het is crisismanagement en korte termijn denken geworden.”

”Je ziet veel politici hun politieke radar in de gaten houden en hun kompas vergeten. Ze gaan van verkiezing op verkiezing en van belofte op belofte. Ze geven helemaal geen richting meer aan en ik zie dan ook geen visie,” aldus de lijsttrekker van de ChristenUnie.

Rutte
Gert-Jan Segers: ”Rutte is een hele goede crisismanager en in deze crisis ben ik hem dankbaar voor wat hij doet. Toch denk ik dat als wij hem zouden vragen naar zijn droom voor de volgende generatie, dan weet hij dat niet. Ik denk dat dat voor heel veel politici geldt.”

”Ik ben van mening dat wij als politici minder moeten beloven op de korte termijn. Als ik de coronacrisis als voorbeeld neem: de belofte ”samen krijgen wij corona eronder” kunnen wij niet waarmaken. Dat voedt het wantrouwen alleen maar.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met lijsttrekker van de ChristenUnie Gert-Jan Segers terug. 

Vergelijkbare artikelen