Advocaat Gerald Roethof: ‘Ik heb nog nooit zo’n beladen zitting meegemaakt’

Afgelopen woensdag heeft de politie de ouders aangehouden van een baby die zondagavond is aangetroffen in een container. Het gaat om twee minderjarigen van 17 jaar uit Amsterdam. Beide ouders worden verdacht van poging tot kindermoord. Advocaat Gerald Roethof staat de vader bij.

“Gelukkig dat we in Nederland nog onderscheid hebben tussen strafrecht voor volwassenen en strafrecht voor kinderen,” zegt Roethof. “Zij denken anders dan hoe u en ik denken en heel veel mensen denken. Stel je voor dat je in paniek bent, dat je nog een kind bent en papa en mama het misschien niet mogen weten dat er een zwangerschap was, hoe ga je ermee om? Dan worden er soms verkeerde beslissingen genomen en dit was een verkeerde beslissing. Ik heb het hele sterke idee dat dit een onderdeel is geweest van de paniek.”

Er heeft nog meer gespeeld, vertelt de advocaat. “Op een gegeven moment wordt je ermee geconfronteerd dat je vader wordt, zonder dat er iemand bij is. Vervolgens maak je een bevalling mee, zonder medische hulp. Vervolgens hebben de ouders het idee dat het kind overleden is, want volgens de verklaringen van beiden toonde het geen tekenen van leven meer. Hoe ga je daarmee om? Ze wisten niet wat te doen en in die paniek, angst en stress hebben ze een verkeerde beslissing genomen.”

Toen de ouders via de media vernamen dat hun baby nog wel bleek te leven, besloten ze zich te melden bij het politiebureau. Volgens Roethof, die dus alleen namens de vader spreekt, werden de beslissingen van zijn cliënt door een gigantische vorm van onzekerheid en paniek veroorzaakt. De 17-jarige vader woont nog bij zijn ouders, waarmee hij goed contact heeft. De ouders zijn goed op de hoogte van de situatie.

Roethof wil dat er nu aandacht komt voor de geestelijke gezondheid van zijn cliënt. “Want die jongen heeft echt een trauma opgelopen. Hoe wordt hij verder begeleid? En waar gaat het kind naartoe? Nu is het bij een pleeggezin, maar als het aan de ouders van mijn cliënt ligt, zorgen zij voor het kind.”

Het moet ongelofelijk heftig zijn voor beide ouders en beide families. Roethof erkent dat hij nog nooit zo’n beladen zitting meegemaakt heeft: “Iedereen was emotioneel, van rechter tot griffier tot Raad voor de Kinderbescherming. Ik ook. Ik heb voor het eerst meegemaakt dat ik in de rechtszaal bijna moest huilen. Het was heftig, maar ben blij dat de baby is blijven leven en de ouders de hulp krijgen die ze verdienen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klik hier om het volledige gesprek terug te kijken

Vergelijkbare artikelen