Youp van ’t Hek over de totstandkoming van zijn populaire columns

Het beste werk van Youp van ‘t Hek van de afgelopen jaren is gebundeld in het boek ‘Als ik God was, werd alles beter.’ De cabaretier neemt ons mee in de totstandkoming van zijn goed gelezen columns en vertelt over het plezier dat hij zo nu en dan beleeft aan beledigen.

Wanneer een column geslaagd is, weet Van ’t Hek niet precies. “Ik maak een column, die lever ik meestal vrijdagmiddag tussen half vier en vier uur in. Dan stap ik in de auto naar de schouwburg waar ik speel, tenminste als het al mag van meneer Bruls. En dan is de column klaar en ga ik weer een nieuwe maken.”

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel makkelijk, maar er komt wel wat meer bij kijken. Wanneer merkt de cabaretier of hij met zijn column wat los heeft gemaakt? “Ik merk meestal op zaterdagochtend wel wat de impact is. Dat merk je aan de manier waarop de column verspreid wordt. En als mensen boos worden, dat is vaak wel leuk.”

“Het is ook wel vaak dat ik dingen opschrijf die te maken hebben met gemeenschappelijke irritaties. Dat je ziet dat iemand iets doet en dat je dat dan nog even opschrijft een paar dagen later. Het kan een rondje schaatsen met Sven Kramer zijn tot weet ik wat je doet. Binnen de BN’ers zit veel ijdelheid, die mensen doen veel. En we zijn een klein kutlandje, dus je komt ze altijd weer tegen en dan zeggen ze wel van ‘nou, ik vond die column niet zo leuk, maar mijn vrouw vond hem wel leuk’.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Met Sinterklaas naar Yab Yum
De dochter van Youp van ’t Hek heeft een documentaire over het voormalige bordeel Yab Yum gemaakt. De cabaretier heeft daar nog een goede anekdote over. “Ik vond het wel leuk om met Sinterklaas even langs Yab Yum te gaan.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

 

Vergelijkbare artikelen