Financieel journalist Martin Visser ziet alle remmen los gaan in de verkiezingsprogramma’s

De overheidsmiljarden vliegen de deur uit om zoveel mogelijk mensen door de coronacrisis heen te loodsen. Hoofdeconoom van de ING Marieke Blom begrijpt deze strategie van het kabinet. Financieel journalist voor De Telegraaf Martin Visser vindt het zorgelijk: waar ligt de grens? 

Wat zijn de economische gevolgen van deze crisis? Het kabinet probeert de schade te beperken door met flink veel extra geld noodlijdende sectoren op de been te houden. “Dat je dat nu in crisistijd doet, begrijp ik natuurlijk volkomen. Als het eenmalig is dan is het ook wel logisch en die buffer heb je omdat we bij de vorige crisis flink hebben bezuinigd, waar nog steeds heel veel discussie over was of dat nou goed was of niet.”

“Maar wat mij opvalt in de verkiezingsprogramma’s: alle remmen gaan nu los. Als zelfs de VVD bijna niets meer opschrijft over de staatsschuld in toom houden, als Wopke Hoekstra (dem. minister van Financiën) zegt dat het voorlopig nog allemaal wel kan, dan begin ik me wel een beetje zorgen te maken of er straks nog wel iemand op de rem trapt.”

“Ik word altijd een beetje wantrouwig als je in verkiezingsprogramma’s van o.a. VVD en CDA letterlijk het mantra ‘we gaan ons uit de crisis investeren’ ziet staan. Want heel vaak is dat synoniem aan uitgeven,” zegt Visser.

Hoe zorgen we er dan voor dat het geld zich daadwerkelijk terugverdient? Marieke Blom: “Je hebt de uitgaven die we tot nu toe doen en daar is iedereen het over eens. Daarna ga je naar een nieuwe wereld toe, als corona over is, en ik denk dat het belangrijk is om eerst te kijken, als de stof van deze crisis neer dwarrelt, wat er over is van onze economie. Hoe goed gaat het?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

Vergelijkbare artikelen