Johan de Vos (KHN): ‘Als je dit ziet dan knapt er iets in je hoofd’

Het kwik stijgt en de parken puilen uit, maar de terrassen blijven dicht. Niet voor lang, als het aan Johan de Vos van Koninklijke Horeca Nederland Breda ligt. Hij gaat – of het nou mag of niet– binnenkort zijn zaken weer openen. Restauranteigenaar Johanneke van Iwaarden (KHN Amsterdam) heeft haar bedenkingen bij het plan. Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls reageert op de onvrede die onder veel horecaondernemers leeft.

“Dit kan ook verantwoord, veilig en op afstand. Als je deze beelden ziet en deze tendens in de samenleving ziet ontstaan, waarbij zulke grote groepen mensen bovenop elkaar staan, dan moet je daar wat tegen doen als horeca. Omdat je de mogelijkheid hebt om deze mensen te faciliteren in de buitenlucht, op een gezonde manier, op afstand en veilig.”

“Meneer Bruls is er ook en die krijgt gewoon 60 duizend boa’s in zijn hand geschoven vanuit de horeca. Wij zijn een verlengstuk van de handhaving op het moment dat mensen op het terras gaan zitten. Dan zijn wij degenen die zeggen: bewaar die afstand nou. En we doen triage en registratie, dat soort dingen. Als je dan deze beelden ziet vanuit die parken, dan ontbreekt dat natuurlijk aan alle kanten,” zegt De Vos.

Het is al vaker aangekondigd door horecabazen dat ze weer open gaan, bijvoorbeeld in januari. Wat is het verschil met toen? Gaat het nu echt gebeuren? De Vos zegt van wel:”Jazeker, en er zit nu ook niets anders meer op. Het verschil met januari is dat het toen voortkwam uit financiële overwegingen. Bij het schaatsen had iedereen zoiets van: ‘het is nostalgie, dus laat maar gaan. Maar als je dit ziet dan knapt er iets in je hoofd, als je al een half jaar dicht bent en onvoldoende compensatie krijgt. Dit kan ook gewoon veilig en met meer structuur. Ik vind dat je als kabinet niet blind moet zijn voor de werkelijkheid en zeker niet als er ook nog een heel veiligheidsberaad aan voorafgaat.”

Het wordt afwachten hoeveel horecazaken volgende week daadwerkelijk klanten gaan verwelkomen in de buitenlucht. Maar De Vos voorspelt alvast dat we nog verbaasd zullen zijn over hoe veel terrassen er volgende week buitenstaan. “Zeker als het 14-15 graden wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, reageert in de uitzending via een videoverbinding op de plannen van Johan de Vos. “Ik snap het pleidooi wel, maar illegaal kan natuurlijk niets gebeuren dinsdag, of welke dag dan ook. Ik ben het wel eens met collega’s en de horeca dat het openen van terrassen zou passen in de strategie waarbij je buiten weer activiteiten gaat toestaan.” Maar Bruls pleit ervoor dat dit wel op de juiste manier gaat gebeuren: “Niet iets gaan doen waar we later spijt van gaan hebben en vooral ook de horeca zelf, want ik denk dat het een hele hoop krediet gaat schelen bij degenen bij de overheid die graag met jullie meedenken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het volledige gesprek terug

 

Vergelijkbare artikelen